ChristenUnie wil uitleg Ombudsman over Dullaert

Kamerlid Carola Schouten zegt dat er nu “te veel onrust rond het instituut” van de Nationale Ombudsman is ontstaan.

Van Zutphen vorige maand in de Tweede Kamer. Foto ANP / Lex van Lieshout

De ChristenUnie wil dat Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen de Tweede Kamer uitleg geeft over het einde van de termijn van Kinderombudsman Marc Dullaert. Carola Schouten (ChristenUnie) zegt dat er nu “te veel onrust rond het instituut” van de Nationale Ombudsman is ontstaan.

De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen en Kinderombudsman Marc Dullaert bespraken in december vorig jaar opties om Dullaert te laten blijven. Eén daarvan was dat Dullaert officieel voor zes jaar benoemd werd, maar zelf na een jaar zou opstappen. Op die manier zou hij zijn voorzitterschap van Europese Kinderombudsmannen kunnen afmaken. De Tweede Kamer werd toen vertrouwelijk geïnformeerd door Van Zutpen, maar een meerderheid zag deze mogelijkheid niet zitten: het moest zes jaar of niets zijn.

Vanmorgen kwam de Volkskrant met een reconstructie waaruit onder meer zou blijken dat Van Zutphen zijn reorganisatieplannen niet met de Tweede Kamer had gedeeld. De Ombudsman zegt dat hij niet inhoudelijk kan reageren zonder de vertrouwelijkheid van gesprekken met de Tweede Kamer te schenden en dat wil hij niet. Maar Carola Schouten wil dat Van Zutphen “nu er toch van alles op straat ligt” ook zijn kant van het verhaal komt vertellen. Desnoods vertrouwelijk, maar “daarna zal er iets van een statement moeten komen om deze onduidelijkheid weg te nemen”. Hoe de ChristenUnie dit precies wil is nog onduidelijk, de Kamer gaat hierover nog in overleg.

Al sinds Van Zutphen besloot om de termijn van Kinderombudsman Dullaert niet te verlengen, bestaat daar onrust over. Er kwam een petitie op gang om Dullaert te laten blijven en ook enkele partijen in de Tweede Kamer, het CDA en GroenLinks, maken zich hard voor Dullaert. Ondertussen is de vacature voor een nieuwe Kinderombudsman alweer gesloten – Van Zutphen heeft als doel om de Tweede Kamer per 1 april een nieuwe Kinderombudsman te laten benoemen.

    • Annemarie Kas