Aung San Suu Kyi kondigt presidentskandidaten aan

Htin Kyaw of Henry Van Hti Yu is verzekerd van het presidentschap. Suu Kyi zelf mag geen president worden.

Htin Kyaw (midden) is een van de twee kandidaten voor het presidentschap. Foto Soe Zeya Tun / Reuters

De NLD, de partij van de Birmese Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, heeft zijn twee presidentskandidaten bekendgemaakt. Het gaat om Htin Kyaw en Henry Van Hti Yu, meldt persbureau AP. Een van hen is verzekerd van het presidentschap, de ander wordt vicepresident. Suu Kyi zei eerder het land van achter de schermen te zullen leiden.

De door de junta doorgevoerde Birmese grondwet verbiedt dat iemand met een buitenlandse echtgenoot of buitenlandse kinderen een hoge positie bekleedt in het land. Suu Kyi kan daardoor zelf geen president worden. Zowel wijlen haar echtgenoot als haar kinderen zijn Brits. Volgens Kyaw Thiha, namens de NLD lid van het hogerhuis, maakt dat in de praktijk weinig uit:

“Ze kan geen president worden, maar in de praktijk doet dat er niet toe omdat ze alles zal leiden.”

Volgens Reuters is Htin Kyaw favoriet voor het presidentschap. Hij is pas twee maanden lid van de NLD, maar is een van Suu Kyi’s beste vrienden. Ze zou hem vertrouwen om namens haar het land te leiden. Htin Kyaw is een econoom, voormalig medewerker van het ministerie van Financiën en de zoon van een dichter en wetenschapper die eveneens actief was voor de NLD. Hij wordt mogelijk het eerste staatshoofd van Birma sinds de jaren 60 dat niet uit een hoge positie bij het leger komt.

De nieuwe president wordt later deze maand gekozen door het parlement. In beide kamers heeft de NLD na de verkiezingen van afgelopen november een meerderheid. Vanaf 1 april komt de nieuwe regering aan de macht.

    • Bastiaan Nagtegaal