Actiegroep blokkeert ministerie van Justitie

De actiegroep AAGU demonstreert tegen de bouw van een gesloten gezinsvoorziening op detentiecentrum Kamp Zeist.

Het detentiecentrum Kamp Zeist bij Soesterberg. Foto Remko de Waal/ ANP

Een groep activisten van de Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU) heeft donderdagochtend de hoofdingang van het Ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag geblokkeerd. Een aantal van hen hebben zich vastgeketend aan het hek van het ministerie, dat meldt de activistische website No Border Network.

Twitter avatar No_Border_Net No Border Network New post: AAGU blokkeert hoofdingang Ministerie van Veiligheid en Justitie https://t.co/sLFmXkjEY2

De activisten protesteren tegen de bouw van een gesloten gezinsvoorziening voor vluchtelingengezinnen en minderjarige alleenstaande vluchtelingen op het terrein van detentiecentrum Kamp Zeist bij Soesterberg.

Actie ook gericht tegen Europese migratiebeleid

Volgens AAGU is er sprake van een “gezinsgevangenis” waar kinderen worden opgesloten achter hekken. Een woordvoerder laat aan No Border Network weten dat de actie, de activisten hebben ook spandoeken opgehangen en delen flyers uit, ook is gericht tegen het Europese migratiebeleid.

“De actie van vandaag richt zich specifiek op de nieuwe gezinsgevangenis. Die mag niet in gebruik genomen worden, en daarnaast moet ook het ‘gewone’ detentiecentrum Kamp Zeist gesloten worden. We staan hier echter ook om het migratiebeleid in het geheel aan te klagen. Van de pogingen, met steeds meer militaire middelen, om vluchtelingen buiten Europa te houden, met talloze doden tot gevolg, tot het naar ellende deporteren van mensen die afgewezen worden. Of het nu gaat om het opsluiten van gezinnen of om de steeds grotere bijdrage van Nederland aan Frontex: het beleid en het systeem dat dat bepaalt en uitvoert moet volledig op de schop.”

Een politiewoordvoerder laat weten dat de demonstratie niet was aangekondigd en is verboden. Agenten hebben de actievoerders verzocht om te vertrekken. Zes van hen hebben zich nog vastgetekend, zij zullen door de politie worden aangehouden.

    • Huib de Zeeuw