16 stijlen, 15 nepbandjes, groots album

Rond Kerstmis is het een gevreesde vraag voor elke deejay: heb je Driving Home for Christmas van Chris Rea? Diskjockeys maken liever zelf uit wat ze op de draaitafel leggen. Niemand weet dat beter dan de gebroeders David en Stephen Dewaele van de Belgische popgroep Soulwax. Als het duo 2 Many DJ’s reizen ze de wereld rond en zijn ze overdag vaak in tweedehands platenzaken te vinden, op zoek naar vers materiaal voor hun deejayset.

Verstokte verzamelaars zijn het, ook als popmuzikanten die al twintig jaar hun eclectische mix van glamrock, eightiesdisco, new wave en contemporaine dansritmes spelen. Het Soulwax-album Much Against Everyone’s Advice (1998) ging vergezeld van een cd-boekje waarin elk nummer afgebeeld was als een vinylplaatje verpakt in een singlehoes, alsof de band voor elk van de veertien songs een andere gedaante had aangenomen.

Voor hun soundtrack van Belgica hebben de gebroeders Dewaele die aanpak tot in het extreme doorgevoerd. Ter ondersteuning van de sfeer van hedonisme, chaos en romantiek verplaatst Soulwax zich zestien keer in een andere muziekstijl en neemt voor elke song een andere band- of artiestennaam aan. De verdienstelijke singer-songwriter Robert Vanderwiel bestaat evenmin als Kursat 9000 dat het slangenbezwerende Çölde Kutup Ayisi zou hebben gemaakt, maar deze achtbaan van sferen en ritmes levert een prachtig coherent geheel op. Het gaat van de powerpop van ‘The Shitz’ naar de Italodisco van ‘Erasmus’, om via de hardcorepunk van ‘Burning Phlegm’ uit te komen bij de chilloutmuziek van ‘Danyel Galaxy’ en de duistere elektronica van ‘Noah’s Dark’. Het funky Caoutchouc vloeit naadloos over in de elektrowave van Turn Off The Lights: superieure popsongs die de vraag oproepen wat verzonnen bands als White Virgins, Rubber Band en Light Bulb Matrix nog meer op het repertoire zouden hebben.

Soulwax presenteert Belgica als een deejayset, met dezelfde onverschrokkenheid waarmee ze als 2 Many DJ’s de elektrobeats van Felix da Housecat mixen met de protopunk van The Stooges. En nee, Got Any Chris Rea? van Diploma heeft niets met de gevreesde kersthit te maken: het is een aanstekelijk funknummer dat helemaal past in de flow van het beste album dat de Belgenpop in jaren heeft opgeleverd.