Brieven

Mijn avond, afblijven

‘Studenten horen te studeren, goed dus dat de NS hun bijbaan in de wielen rijdt met het plan om studenten uit de spits te weren en ‘s avonds college te laten volgen.’ Dat betoogde prof. Bouwens woensdag. Ik studeer aan de UvA, geschiedenis. De afgelopen drie weken heb ik, naast colleges, zo’n 800 pagina’s aan historisch werk gelezen, drie papers geschreven, twee papers voorbereid en drie presentaties gehouden. De avonden heb ik hier voor nodig. Als ik een keer ’s avonds werk, sport of muziek maak, dan leidt dat zeker af, maar ten goede: door te ontspannen heb ik de volgende dag meer energie voor studie. Avondcolleges gooien je dag in de war, verpesten je verenigingsleven, en bovendien kun je ’s avonds ook niet meer twee uur opletten.

,

Turkije

Geen mis waard

In 1589 werd Hendrik IV koning van Frankrijk. Hij had zich bekeerd tot het calvinisme maar begreep dat hij om de troon te bestijgen terug moest naar de moederkerk. Parijs is wel een mis waard, zei hij. De Europese leiders lijken die geschiedenis te kennen, zij doen met Turkije hetzelfde. Iedereen begrijpt dat politiek tot compromis noopt, en dat de migrantie crisis wel een compromis met Turkije waard is. In januari kondigden Juncker en Timmermans nog een onderzoek aan naar het respect voor de Europese rechtsstatelijkheid bij de nieuwe Poolse regering, en beweerde Verhofstadt dat ‘dit Polen’ niet tot de EU zou zijn toegelaten. Nu stelt Turkije zwaardere eisen aan de EU om alsnog de in het najaar gedane belofte na te komen de migrantenstroom in te dammen. Dat Turkije meer geld wil is bespreekbaar en dat geldt ook voor het afschaffen van de visumplicht. Maar niet alles is een mis waard. In januari vergeleek Erdogan zijn presidentschap-nieuwe-stijl met het efficiënte leiderschap van Hitler (NRC 5/1), onlangs maakte hij korte metten met persvrijheid. Zelfs de wanhopige Europese politici moeten beseffen dat het stoppen van de migrantenstroom niet het onderhandelen rechtvaardigt over versnelde toetreding tot de EU van een land, waarvan de president Adolf Hitler als voorbeeld ziet. Polen is een rechtstatelijk paradijs vergeleken bij Turkije.

Henk Slechte,

    • Henk Slechte
    • Elisa Rodenburg