Voormalig V&D’ers reageren hun woede af op een etalagepop

Ontslagen werknemers van V&D mochten dinsdagavond gratis naar de voorstelling ‘Leons grote Prijzencircus’.

Cabaretier Leon van der Zanden gaf gisteren de eerste van in totaal drie gratis voorstellingen voor oud-V&D-medewerkers: „Wie is er nog boos op V&D?” Foto ANP

Kathleen van Niemt (59) wilde verpleegkunde doen, maar daar was ze te jong voor. En dus kwam ze op haar zeventiende terecht bij de V&D in Eindhoven en ze ging er niet meer weg. 42 jaar werkte ze er in de verkoop, tot de sluiting van de winkels op 15 februari. Eén jaar verkocht ze portemonnees, zestien jaar sigaretten, om te eindigen op de kinderafdeling. Nu staat ze op straat en voelt ze zich aan de kant gezet, „als een zak vuil”. Bij het winkelpand is ze sindsdien weggebleven, ook al staat het op een kruispunt in het centrum van Eindhoven. Ze wil de dichte deuren niet zien.

Nu zit ze in Het Parktheater in Eindhoven, met ruim vijfhonderd andere oud-V&D’ers. Het grootste deel is rond de vijftig en vrouw. Sjaaltjes domineren. Cabaretier Leon van der Zanden speelt speciaal voor hen een aangepaste versie van zijn voorstelling Supergewoon. Leons grote Prijzencircus heet het nu, met twee hoofdloze etalagepoppen in het decor. Entree betalen de V&D’ers niet. Van der Zanden en initiatiefneemster Miranda Leenders wilden hun een echt afscheid geven.

En daar is vraag naar, want na Eindhoven speelt Van der Zanden binnenkort nog twee keer zijn voorstelling voor oud-V&D’ers, in Zwolle en Amsterdam. In het Eindhovense theater zijn Brabant en Limburg het best vertegenwoordigd, al is er ook een groep uit Leeuwarden gekomen. Sommigen gedragen zich als op een reünie, anderen lijken op schoolreisje te zijn. Er wordt omarmd en gekust, maar ook gegiebeld, gezwaaid en gefotografeerd.

Omroep Brabant maakte onderstaande video over de voorstelling. De tekst loopt onder de video verder.

Van der Zanden mengt zijn voorstelling met groepstherapie. Er zijn knuffels en hij spreekt over gevoelens van verslagenheid. En die zijn er. Zoals bij Bernadette Smeets (49), die 32 jaar bij de winkel werkte, als laatst in Roermond. „Ik heb daar lief en leed gedeeld. Zondag draaiden we nog, maandag was het dicht. Het voelt onwezenlijk.”

Lees ook een interview met de curatoren van V&D: Ook de curatoren kwamen zelden meer bij V&D

Of bij Jack Peters (57), voorheen manager bij restaurantketen La Place in Eindhoven, onderdeel van V&D. Hij komt er niet graag meer, vooral niet in het weekend. „Vroeger was zaterdag een topdag. Dat is nu niet meer zo.” Veel hoop om snel een nieuwe baan te vinden heeft hij niet. De opleidingen die hij volgde waren gericht op La Place en zijn nu niets meer waard. En zijn leeftijd werkt ook niet mee.

Richting het einde van de show pakt Van der Zanden een van de etalagepoppen op het podium. Wie is er nog boos op V&D? De ruim vijfhonderd aanwezigen kijken elkaar schaapachtig aan. Dan staat V&D-veteraan Van Niemt op. Ze is woedend en dat mag gehoord worden ook. Van der Zanden spoort haar aan haar woede te richten op het winkel-item. „Je hebt mijn leven kapot gemaakt”, roept Van Niemt. Van der Zanden slaat een arm van de pop af, tot goedkeuring van het publiek. „Lul van een vent!” Van der Zanden geeft de pop een trap. Na nog een uitbarsting eindigt de pop op de grond, borst van benen gescheiden, armen hulpeloos op de grond. Van Niemt gaat weer zitten, voor even opgelucht.

De hele voorstelling is te beluisteren op de website van Omroep Brabant.

    • Jochem van Staalduine