Voor het eerst topspeler in go verslagen door computer

Het bordspel is vele malen complexer dan schaken. Google bouwde een computer die er goed in is.

Lee Sedol is met afstand de beste go-speler die ooit is verslagen door een computer.
Lee Sedol is met afstand de beste go-speler die ooit is verslagen door een computer. Foto Reuters / Google / Yonhap

Computers kunnen grootmeesters verslaan. Eerst viel boter-kaas-en-eieren, toen dammen. Daarna versloeg Deep Blue van IBM Garry Kasparov met schaken. De volgende heilige graal was Go - de oudste en waarschijnlijk meest complexe denksport van allemaal. Google is er dinsdagnacht voor het eerst in geslaagd te winnen van een van de beste spelers ter wereld.

Het van oorsprong Chinese bordspel kent, zo rekenden de programmeurs uit, meer posities dan er atomen zijn in het universum. Het is daarmee “een googol keer” (een googol is een één met honderd nullen) zo complex als schaken. Dat was volgens DeepMind, het in Londen gebaseerde Google-bedrijf dat de Go-computer AlphaGo ontwikkelde, de reden dat het zo ingewikkeld was om software te bouwen die het spel kon doorzien.

De tekst gaat verder onder deze uitlegvideo.

Eind januari won AlphaGo met 5-0 in games van de Europees kampioen, Fan Hui. Fan heeft de tweede dan, de hoogste rang is de negende. Dinsdag won AlphaGo de eerste van vijf wedstrijden tegen Lee Sedol, die de negende dan heeft en al jaren geldt als een van de beste spelers ter wereld. Lee en AlphaGo waren aan elkaar gewaagd, geeft Google toe, maar uiteindelijk moest Lee opgeven. De volgende game wordt gespeeld op donderdag.

Lees ook hoe AlphaGo werkt: Computer speelt nu beter go dan prof

De eerste game is terug te kijken op YouTube. De wedstrijd begint na 28 minuten en 8 seconden.