Voor 9 miljoen dollar kun je Frank Zappa’s huis kopen

Dinsdag lanceerde filmmaker Alex Winter een crowdfunding-campagne op Kickstarter: koop Frank Zappa’s villa en help het bijhorende archief te behouden.

Zappa in 1973 met een fan in Amsterdam. Foto: ANP/Andre van der Heuvel

De legendarische, besnorde rockmuzikant Frank Zappa hield jarenlang een archief bij: The Vault. Kasten vol muziekstukken, interviews, concertopnames en zelfs op 35 mm-film opgenomen filmmateriaal, opgeslagen in de kelder van zijn huis in Los Angeles. Om dit archief voor het nageslacht te ontsluiten staat Zappa’s huis nu te koop op Kickstarter.

Na Zappa’s dood in 1993 waakte weduwe Gail over het archief. Vlak voor haar dood vorig jaar verleende ze filmmaker Alex Winter de unieke toegang ertoe. Het doel? Een documentaire over Zappa’s leven en muziek. Daar is alleen nog wél wat geld voor nodig.

Dinsdag lanceerde Winter, bekend van documentaires als Downloaded en Deep Web, daarom een crowdfunding-campagne op Kickstarter: Who the F*@% Is Frank Zappa. Officieel doet de filmmaker dat om zijn Zappa-film te kunnen realiseren, stiekem is het een poging The Vault in bewaring te kunnen stellen.

Het minimale bedrag dat nodig is, is 500.000 dollar. Maar wie bereid is in één keer 9 miljoen dollar neer te leggen, krijgt Zappa’s volledige villa in de Hollywood Hills. Zonder The Vault, helaas - het archief zal hoe dan ook in musea en opnamestudio’s terecht komen. Maar inclusief Zappa’s befaamde opnamestudio ‘The Utility Muffin Research Kitchen’. Een koopje, voor een echte fan.

In zijn promovideo op Kickstarter geeft filmmaker Alex Winter je een rondleiding door The Vault:

    • Redactie NRC