Vers bloed, voor achter de schermen

Vacature van de dag

In vijf maanden tijd vertrokken drie VVD-voorlichters.

Jonge hond gezocht, voor een jaar

Voor sommige Tweede Kamerleden duurde deze zittingsperiode al te lang en dat geldt evengoed voor de mensen achter de schermen. Bij de VVD vertrokken de afgelopen vijf maanden drie voorlichters. Dus is de grootste fractie op zoek naar vers woordvoerdersbloed. De lange dagen die ook voorlichters maken als ‘hun’ Tweede Kamerleden tot ’s avonds laat een debat hebben, staan in de vacature flatteus omschreven: „Je begrijpt dat planning en werktijden in een dynamische omgeving als de Tweede Kamer voortdurend veranderen.”

Heus geen gemakkelijke klus

Nog zo’n mooie passage: „Je zorgt dat standpunten van de VVD in het nieuws komen door de juiste media en de juiste momenten te kiezen. Je begeleidt Kamerleden bij hun optredens in de media.” Klinkt harmonieus? De relatie tussen communicatie en de fractie van de VVD is eerder wat ambigu. De één snapt gewoon beter hoe media werken dan de ander, vinden sommige woordvoerders stiekem. Bij een fractie met veertig Tweede Kamerleden heeft nu eenmaal niet iedereen een even mediagenieke portefeuille. Maar ook zij met de ‘mindere onderwerpen’ komen verwachtingsvol bij hun woordvoerder langs: wat voor opzetje zullen we doen met mijn debat? Vertel dan maar dat journalisten waarschijnlijk vriendelijk zullen glimlachen en bedanken.

Communicatie is niet altijd welkom

Andersom was het de afgelopen tijd bij gevoelige onderwerpen – denk aan Tweede Kamerleden in opspraak – soms zo dat niet alle voorlichters bij vergaderingen daarover aanwezig mochten zijn. En straks in campagnetijd, nog maximaal een jaar te gaan tot verkiezingen, zijn alle communicatielijntjes nog wat strakker aangetrokken. Elke fout is er dan een te veel, dus de campagneleiding bepaalt.

Heus, de inhoud is er ook nog

Wie nu denkt dat het bij de liberalen alléén om beeldvorming gaat, nee. De VVD zoekt ook een beleidsmedewerker met inhoudelijke kennis: „Je leest relevante stukken, zit bij debatten, schrijft notities en houdt de actualiteit bij. Je analyseert complexe problemen en stelt liberale oplossingen voor.”