Curatoren: voor de deadline bood er niemand op V&D

De V&D in Den Haag. Foto: Robin Utrecht/ANP

Niemand durfde het aan. Nul bindende biedingen hadden de curatoren van V&D voor de warenhuizen ontvangen toen de deadline daarvoor op zondag 17 januari verstreek. Dat schrijven de curatoren in hun eerste faillissementsverslag, dat woensdag is verschenen.

Er was wel „een handvol partijen met interesse” in de warenhuizen, zegt curator Hanneke De Conink-Smolders in een interview in NRC. Maar deze partijen – internationale warenhuisketens en private-equitypartijen – wilden eerst met het management van V&D spreken over hun toekomstplannen voor het bedrijf. Enkel op basis van de financiële gegevens die ze hadden ingezien, wilde niemand een bod doen.

Uiteindelijk hebben de curatoren met één van deze partijen serieus gesproken over een doorstart. Deze partij is afgehaakt op „financiële gronden”, zegt curator Kees van de Meent. Volgens ingewijden ging het om het Britse private-equitybedrijf OpCapita. De curatoren willen dat niet bevestigen.

Cool Cat

Pas een week na de deadline meldde ondernemer Roland Kahn zich bij de curatoren met interesse. Ook met Kahn, oprichter van kledingwinkel CoolCat, is het niet gelukt een doorstart te realiseren. Wel hebben de curatoren de succesvolle horecaformule La Place weten te verkopen aan supermarktbedrijf Jumbo, voor 48 miljoen euro.

Alle - inmiddels failliete - vestigingen van V&D:

De curatoren van V&D vinden het „ontzettend frustrerend” dat ze geen koper hebben gevonden voor de warenhuizen, zegt Van de Meent, maar ze verwijten zichzelf niets. Ze hebben zich wel afgevraagd wat ze beter hadden kunnen doen. Maar: „We hebben niet de indruk dat het wél was gelukt als we stappen anders hadden gezet”, zegt Van de Meent. „Dat klinkt misschien wat vreemd als je het zo stellig zegt. Maar ik durf dat wel te zeggen.”

De warenhuisketen uit 1887 ging op Oudejaarsdag failliet en sloot half februari definitief zijn deuren. Bij V&D en La Place werkten 10.500 mensen. Alle 8.000 werknemers van de warenhuizen en de inpandige La Place-restaurants zijn hun baan kwijt.

    • Teri van der Heijden
    • Barbara Rijlaarsdam