Twee aanhoudingen om fraude bij Brabantse coffeeshops

Justitie schat dat de coffeeshophouders zo’n twintig miljoen euro via fraude hebben verdiend.

Een bezoeker van een coffeeshop Foto: Koen Suyk/ANP

De politie in Brabant heeft woensdag twee hoofdverdachten aangehouden in een onderzoek naar een criminele organisatie verdacht van grootschalige fraude bij de exploitatie van vier coffeeshops van The Grass Company in Tilburg en Den Bosch. Justitie schat dat de coffeeshophouders zo’n twintig miljoen euro via fraude hebben verdiend.

Inkomsten uit de coffeeshops werden volgens het justitiële onderzoek vanaf 2002 niet correct in de boekhouding opgenomen. Via een web van nationale en internationale bedrijven – waaronder een onroerend goed bedrijf – zouden de inkomsten voornamelijk in Thailand zijn geïnvesteerd.

Een van de vandaag opgepakte verdachten is Frans van Laarhoven (57), de broer Johan van Laarhoven, de oprichter van The Grass Company, zo bevestigt zijn advocaat Sidney Smeets.

“De verdachten hebben zich vanochtend op verzoek van justitie zelf gemeld.”

Johan zit sinds juli 2014 vast in een Thaise cel en werd in november vorig jaar door de rechtbank in Bangkok wegens witwassen van drugsgeld veroordeeld tot 103 jaar cel. Hij moet twintig jaar uitzitten.

Johan van Laarhoven werd opgepakt nadat het Brabantse OM in een rechtshulpverzoek informatie had gevraagd over de in Thailand wonende Brabander. De andere vandaag aangehouden verdachte is de 55-jarige bedrijfsleider van de coffeeshops.

Lees het verhaal van Johan van Laarhoven: Unhappy ending in Thailand

In Luxemburg is door justitie beslag gelegd op tegoeden bij een advocatenkantoor waar de broers gebruik van maakten. Zo zouden advocaten de verdachten in staat hebben gesteld rekeningen van het kantoor te gebruiken. Volgens de politie blijkt uit onderzoek dat er meer dan 9 miljoen euro over die rekeningen werd geboekt. Ook zou er veel geld contant op buitenlandse rekeningen zijn gestort. Vorig jaar werd in dit onderzoek ook al een Luxemburgse advocaat aangehouden. Ook in Spanje is beslag gelegd op tegoeden.

Ontkenning

Volgens de advocaten van de broers Van Laarhoven is er geen sprake gewest van frauduleuze praktijken bij de exploitatie van de coffeeshops. In het onderzoek zouden allerlei onrechtmatigheden zijn gebeurd.

Eerder deze maand kregen de advocaten van de rechtbank in Den Haag toestemming om een aantal opsporingsambtenaren te horen in een civiel getuigenverhoor. De advocaten willen met name officier van justitie Lucas van Delft horen. Hij leidde tot december vorig jaar het onderzoek naar The Grass Company.

Het OM heeft inmiddels een strafrechtelijk onderzoek geopend tegen Van Delft omdat de magistraat een valse melding heeft gedaan bij de politie. Hij meldde dat de motorclub Satudarah van plan zou zijn geweest hem te liquideren. De advocaten willen via het horen van de door het OM geschorste Van Delft achterhalen of er nog meer onjuiste informatie in de dossiers is opgenomen.

Volgens advocaat Smeets is nog onduidelijk of de nu aangehouden verdachten worden ingesloten of na verhoor naar huis mogen.

    • Marcel Haenen