Turks leger stopt ook operatie tegen PKK in wijk Diyarbakir

Eerder stopten al militaire operaties tegen Koerdische strijders in de steden Idil, Silopi en Cizre.

Turkse militairen bij een van de toegangswegen van de wijk Sur in Diyarbakir, op 26 februari. Foto Sertac Kayar / Reuters

Het Turkse leger heeft na drie maanden de operatie tegen Koerdische strijders in de historische wijk Sur in Diyarbakir, de grootste Koerdische stad van Turkije, beëindigd. Dat zegt de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Efkan Ala, meldt persbureau AP. Ook in andere delen van het zuidoosten van Turkije zijn de laatste tijd militaire operaties gestopt.

Tienduizenden Koerden zijn de laatste maanden ontheemd door het geweld in de regio van Diyarbakir. In Sur zouden 271 strijders zijn gedood, volgens het Turkse leger. In augustus riep de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) een autonoom bestuur uit in de wijk.

Uitgaansverbod

Sinds 2 december geldt er een 24-uursuitgaansverbod in Sur om barricades en boobytraps te verwijderen. Die waren gelegd door groepen gewapende stadsjongeren die banden hebben met PKK en zich verschansten in woonwijken. Dat uitgaansverbod blijft voorlopig nog van kracht. Wie zich tijdens de uitgaansverboden buiten waagt, riskeert te worden beschoten door scherpschutters en antiterreureenheden.

Sur wordt omcirkeld door Romeinse muren die zijn opgenomen in UNESCO’s Werelderfgoedlijst. Deze zijn zover bekend nog intact. Enkele oude kerken en moskeeën zijn wel beschadigd door het geweld.

Silopi en Cizre

Eerder stopten militaire operaties in de steden Silopi en Cizre. Afgelopen dinsdag stopte die in Idil, waar de laatste drie weken 120 PKK-strijders omgekomen zijn, volgens het Turkse leger.

In juli klapte het staakt-het-vuren tussen de PKK en het Turkse leger, wat een einde maakte aan het ‘oplossingsproces’, waarbij Koerdische delegaties shuttlediplomatie bedreven tussen de gevangen PKK-leider Abdullah Öcalan en de regering. De PKK strijdt voor een onafhankelijke Koerdische staat en wordt gezien als een terroristische organisatie door Turkije, de EU en de VS.

    • Menno Sedee