Tunesië doodt strijders bij nieuwe gevechten aan grens Libië

De actie volgde op een aanval van 55 jihadisten op de oostelijke plaats Ben Guerdane op maandag.

Tunesische strijdtroepen in de zuidelijke stad Ben Guerdane, bij de Libische grens. Foto Fathi Nasri / AFP

Veiligheidstroepen hebben volgens het Tunesische leger dinsdagavond zeven jihadisten gedood, meldt persbureau AFP. Dat gebeurde aan de grens met Libië. Ook werden er tien mensen gearresteerd en wapens in beslag genomen. Eerder werd er over vijf doden gesproken.

De jihadisten kwamen om bij een antiterreuractie. Die volgde op een aanval op de oostelijke plaats Ben Guerdane door ruim 50 terroristen. Het dodental van die aanval en gevechten met Tunesische veiligheidstroepen, is opgelopen tot 55. Onder de doden zijn 36 terroristen, twaalf doden waren lid van de veiligheidstroepen en zeven burgers kwamen om.

De aanval is nog steeds niet officieel opgeëist. Eerder zeiden leden van een jihadistisch internetforum dat strijders van terreurgroep Islamitische Staat (IS) erbij betrokken waren. Als reactie op de aanslagen is aan avondklok ingesteld in Ben Guerdane.

De burgeroorlog in Libië heeft met de aanval van maandag nu ook Tunesië bereikt. Na de val van Gadaffi in 2011, strijden verschillen groeperingen om de macht in het land. IS heeft een kuststrook van zo’n 200 kilometer in handen.

    • Joram Bolle