Topman Volkswagen Amerika vertrekt per direct

De reden voor het vertrek van Michael Horn is volgens het bedrijf dat hij de mogelijkheid krijgt “andere carrièrekansen na te jagen”.

Voormalig topman van Volkswagen Amerika Michael Horn. Foto Mark Blinch/Reuters

Topman Michael Horn van Volkswagen Amerika stapt per direct op. Dat hebben de autofabrikant en bestuurder in gezamenlijk overleg besloten, meldt het bedrijf woensdagavond. Het vertrek volgt een half jaar nadat aan het licht kwam dat de Duitse wagenbouwer betrokken is bij een omvangrijk dieselschandaal.

De reden voor het opstappen is volgens het bedrijf dat Horn de mogelijkheid krijgt “andere carrièrekansen na te jagen”. Een verdere toelichting wordt niet gegeven. De bestuurder trad in 1990 bij Volkswagen in functie en was sinds 2014 baas over de Amerikaanse divisie. Bestuurslid Herbert Diess van het Volkswagenconcern bedankt de voormalig topman voor zijn bijdrage aan het bedrijf:

“Ik wil Horn persoonlijk bedanken voor het geweldige werk dat hij heeft verzet voor het merk en de dealers in de Verenigde Staten. Hij toonde (…) voorbeeldig leiderschap in een lastige tijd.”

Horn wordt op interimbasis opgevolgd door de Duitser Hinrich Woebcken, nu nog hoofd van de regio Noord-Amerika.

Sjoemelsoftware

Volkswagen is momenteel verwikkeld is in verschillende rechtszaken rondom het dieselschandaal. De fraude draait om ingebouwde software waarmee emissiewaarden van de wagens kunnen worden gemanipuleerd. Bij tests bleken de auto’s op de rollenbank veel minder aan schadelijke gassen als stikstof en CO2 uit te stoten dan op de weg. Meer dan elf miljoen wagens zijn voorzien van de software. Topman Martin Winterkorn stapte op als gevolg van het schandaal.

Ruim 580.000 dieselauto’s in de VS zijn voorzien van de sjoemelsoftware. In verschillende landen lopen daarom rechtszaken tegen het bedrijf. De autofabrikant hangt voor miljarden euro’s aan boetes boven het hoofd. Het Amerikaanse ministerie van Justitie eist 46 miljard dollar van de autobouwer vanwege het schenden van milieuwetgeving in het land. Op 24 maart loopt een deadline af waarop bekend moet zijn of milieuwaakhond EPA en Volkswagen tot een schikking kunnen komen.

    • Jorg Leijten