Tennet steekt miljarden in aansluiting op windparken

De netbeheerder wil de komende tien jaar 22 miljard investeren in de overgang naar duurzame energie.

Hoogspanningsmasten van netbeheerder Tennet. Foto Lex van Lieshout / ANP

Hoe duurzamer Nederland wordt, hoe meer stroom wordt verbruikt. Het aandeel elektriciteit neemt toe in de energievoorziening en daarom slaat netbeheerder Tennet de vleugels uit.

Uit de dinsdag gepubliceerde jaarcijfers blijkt dat de beheerder van het hoogspanningsnet de omzet van 2,3 miljard euro in 2014 verhoogde naar 3,2 miljard euro vorig jaar. De winst steeg van 596 naar 704 miljoen. De staat kreeg van de staatsdeelneming een dividend van 196 miljoen, tegen 117 miljoen euro een jaar eerder.

Maar ook de schuld steeg fors, van 4,1 miljard naar 5,7 miljard. Geen probleem, zegt bestuursvoorzitter Mel Kroon tegen NRC. „De schuld groeit proportioneel met de omzet en de winst.” Bij de kredietverstrekkers heeft Tennet een rating van A-min, benadrukt hij. „Om die rating te behouden moet de netbeheerder zijn schuldpositie goed in de gaten houden.”

Tennet wil de komende tien jaar 22 miljard investeren in onderhoud en verbetering van het elektriciteitsnet. Nieuwe windparken op zee moeten worden aangesloten op het landelijk net, bestaande verbindingen moeten verbeterd en uitgebreid. Het afgelopen jaar investeerde het bedrijf al een recordberag van 2,4 miljard. Dat gaat de komende tien jaar dus in hetzelfde tempo door.

Nederland staat op het punt zeven grote windparken op zee aan te leggen. Tennet legt de nieuwe infrastructuur op zee aan. De eerste openbare aanbesteding, voor de windparken Borssele 1 en 2, gaat op 1 april van start.

Er zijn ook zorgen over de investeringen. De Rekenkamer waarschuwde vorig jaar dat het toezicht op Tennet onvoldoende geregeld was. Vooral de aankoop van een deel van het Duitse hoogspanningsnet, had vragen opgeroepen. Was de staatsdeelneming niet te veel „bedrijfje gaan spelen” en zouden eventuele verliezen niet op de consumenten worden afgewenteld? De cijfers over 2015 spreken in het voordeel van Tennet: de contacten over de grens versterken de elektriciteitsmarkt en brengen de stroomprijs omlaag.

Bovendien, zegt Kroon, wordt het toezicht scherper. Als de nieuwe wet Stroom wordt aangenomen, moet het parlement zich uitspreken over alle investeringen die Tennet doet.

    • Renée Postma