Protestgroep DTG valt uiteen

De protestgroep Demonstranten Tegen Gemeenten (DTG) uit Enschede valt uit elkaar. Dat bevestigen oud-leden van de actiegroep. DTG was een van de weinige organisaties die landelijk tegen asielzoekerscentra demonstreerden. Samen met anti-moslimbeweging Pegida demonstreerde de groep de afgelopen weken onder meer in Amsterdam en Ede. DTG ontstond eind 2015 als actiegroep tegen de komst van een azc op Esmarkerveld in Enschede. De achterban telt zo’n tweeduizend mensen – leden van de nu opgeheven Facebookgroep. De precieze oorzaak van het uiteenvallen van DTG is onduidelijk. Benno Wilmink, een van de oprichters heeft kritiek op de houding van mensen die aanwezig waren bij demonstraties van DTG. „Niemand staat op, mensen blijven gewoon zitten. Ze hebben alleen een grote bek.” Hij vindt ook dat mensen die zich wél aansloten bij demonstraties zich niet goed gedroegen. „Dikke wiet roken. Mensen met dikke alcoholkegels.” De afgelopen tijd kreeg DTG geregeld kritiek dat het extreemrechts zou zijn, bijvoorbeeld omdat in ieder geval twee actieve leden eerder bij de Nederlandse Volks-Unie zaten. Een ander voormalig DTG-lid zegt met andere leden door te gaan onder een andere naam, waarschijnlijk Nederlands Verbond. (NRC)