2015 ging nog aardig, maar in 2016 krijgt Boskalis het zwaar

Baggeraar en offshorebouwer Boskalis hield het in 2015 ondanks de lage olieprijs nog goed vol. Voor 2016 is het vooruitzicht dreigender.

De Dockwise Vanguard, het grootste zware halfafzinkbare ladingschip ter wereld en eigendom van Boskalis, laadt het vaartuig Armada Intrepid in Rotterdam. Foto ANP / Olaf Kraak

Wie in het water werkt, kan zich wel wat scheepvaartanalogieën veroorloven. „Terwijl de storm buiten aanwakkerde, hebben wij een bijzonder druk jaar achter de rug”, schrijft topman Peter Berdowski van Boskalis woensdag in een toelichting op de jaarcijfers. Ondanks de sterk dalende olie- en gasprijzen („de storm”) presteerde de baggeraar, sleepdienst en platformbouwer redelijk in 2015.

De winst daalde van 490 miljoen in 2014 euro naar 440 miljoen vorig jaar, de omzet steeg licht van 3,17 miljard euro naar 3,24 miljard. Het bedrijf rondde het enorme Suezkanaalproject af, verdiende aan wind op zee, haalde een wrak uit het water en profiteerde van de sterke dollar.

Maar die „stormachtige condities” vergen van Boskalis „een andere koers en stuurmanschap.”  Gedwongen door de lage olieprijs neemt Boskalis in 2016 materieel uit de vaart, „met bijbehorende personele gevolgen.” Ook kijkt het naar de kosten van de kantoren wereldwijd. Boskalis ziet wel kansen in windmolenparken op zee, waarin komende jaren veel geïnvesteerd wordt. Deze week kondigde het aan de offshoretak van bouwer VolkerWessels te willen overnemen.

De beurs reageerde negatief op de cijfers, de koers daalde met 15 procent. „Beleggers zitten een beetje in lala-land”, zegt analist Michel Aupers van Rabobank.

De verwachtingen waren hoger dan wat er uit is gekomen. De toekomst is ook onzekerder dan verwacht.

Hoe zal het met de volumes en de marges gaan? Zal de orderportefeuille, die al flink slonk, nog kleiner worden? En wil Boskalis Fugro nu toch overnemen? Het heeft het belang in de bodemonderzoeker, die een overname tegenwerkt, weer vergroot. „Het geeft allemaal weinig houvast voor de toekomst.”

Berdowski houdt moed. Boskalis staat er goed voor „om met verstand en beleid door de storm heen te varen en er versterkt uit te komen.”