Voorzitter Broekers kapittelt ‘eigen’ Eerste Kamer

Senaatsvoorzitter Ankie Broekers (VVD) heeft dinsdag haar eigen Kamer op de vingers getikt. Aan het slot van het debat over de Mediawet sprak ze „zorgen” uit over „deze gang van zaken, gezien de staatsrechtelijke positie van de Eerste Kamer”.

Wat was er gebeurd? De senaat stemt volgende week (41 om 34 zetels) vóór de Mediawet van Sander Dekker (Media, VVD) waar ze inhoudelijk van alles op aan te merken heeft. In plaats van de wet te verwerpen of de stemming uit te stellen, wordt de wet ‘onder voorbehoud’ ingevoerd. Een klein deel van de wet – over de regionale omroepen – treedt direct in werking. Het overgrote deel – over de landelijke omroepen en de grip van de overkoepelende NPO daarop – geldt pas nadat Dekker met een ‘veegwet’ allerlei reparaties geregeld heeft. Dat is het resultaat van een deal die hij sloot met D66, GroenLinks en ChristenUnie.

In 2012 werd de Politiewet ook in de senaat vertimmerd, toen met Broekers als woordvoerder Justitie. Toch noemde zij de Mediawet „een bijzondere weg” die zich „in deze vorm en met name in deze omvang niet eerder heeft voorgedaan”. Wat Broekers betreft ook voor het laatst. „Dit mag niet gezien worden als precedent.”