Het staat nu 1-0 voor de computer in historische go-match

DeepMind (scherm) vs Lee Sedol
DeepMind (scherm) vs Lee Sedol Foto Jung Yeon-Je/AFP

Het computerprogramma AlphaGo, ontwikkeld door Google, heeft op woensdagochtend de wereldkampioen go verslagen in de eerste van vijf wedstrijden. De huidige wereldkampioen in het complexe Chinese bordspel is de Zuid-Koraan Lee Sedol. Morgen wordt de tweede wedstrijd gespeeld. Volgens go-kenners was het spannende strijd waarvan de afloop tot op het laatst onvoorspelbaar bleef. Beide spelers maakten fouten.

Het verlies van de 33-jarige kampioen was een grote schok voor zijn fans. Hij was zelf ook verrast. „Ik dacht dat ik zou winnen”, zei hij na afloop. „Maar een fout die ik in het begin maakte werkte tot het einde toe door.” Lee won al 18 keer het wereldkampioenschap in het in Oost-Azië populaire bordspel. Kijk hier naar de wedstrijd (de wedstrijd begint na 28 minuten en 8 seconden).

De tweekamp geldt als historisch en vergelijkbaar met de schaakwedstrijd in 1997 tussen de toenmalige wereldkampioen schaken Gari Kasparov en het programma Deepblue van IBM. Deepblue won.

19 maal 19

Omdat go wordt gespeeld op een groot bord (op de kruispunten van 19 maal 19 lijnen) met een in principe oneindig aantal witte en zwarte, maar verder identieke stenen gold het spel altijd als de ultieme uitdaging voor softwareontwerpers. Het schaakspel met zijn relatief kleine bord en duidelijk verschillende stukken was met brute computerkracht te kraken, zoals Deepblue liet zien.

Eerder dit jaar  onthulde Google met AlphaGo een nieuwe strategie: een zelf lerend, patroonherkennend programma dat eindeloos met bestaande go-partijen gevoerd werd en ook eindeloos partijen tegen zichzelf speelde. Daarin ontwikkelt het programma een soort intuïtie voor het spel, net als een mens zou doen.

Consequentie van die aanpak is dat de software-ingenieurs niet precies weten waaróm het programma bepaalde zetten doet. Tot ieders verrassing had AlphaGo al de Europese go-kampioen verslagen. De huidige wedstrijd tegen de veel betere wereldkampioen moet het succes van Googles nieuwe aanpak bezegelen.

Hieronder staat een korte uitleg van de spelregels van het spel go. De regels zijn simpel, de uitwerking is complex.