Senaatsvoorzitter Broekers ‘bezorgd’ om eigen Kamer

Broekers noemt werkwijze Eerste Kamer tijdens debat Mediawet „een bijzondere weg”.

Senaatsvoorzitter Broekers is kritisch over de opstelling van haar eigen Kamer. Foto ANP / Bart Maat

Senaatsvoorzitter Ankie Broekers (VVD) heeft dinsdag haar eigen Eerste Kamer op de vingers getikt. Aan het slot van het debat over de Mediawet sprak ze „zorgen” uit over „deze gang van zaken, gezien de staatsrechtelijke positie van de Eerste Kamer”.

Wat was er gebeurd? De senaat stemt volgende week (41 om 34 zetels) vóór de Mediawet van Sander Dekker (Media, VVD) waar ze inhoudelijk van alles op aan te merken heeft. In plaats van de wet te verwerpen of de stemming uit te stellen tot de staatssecretaris, via de Tweede Kamer, met wijzigingen komt, wordt de wet ‘onder voorbehoud’ ingevoerd. Een klein deel van de wet – over de regionale omroepen – treedt direct in werking. Het overgrote deel – over de landelijke omroepverenigingen en de grip van de overkoepelende NPO daarop – geldt pas nadat Dekker met een zogeheten ‘veegwet’ allerlei reparaties geregeld heeft. Dat is het resultaat van een deal die hij sloot met D66, GroenLinks en ChristenUnie. En lijkt weinig meer te maken te hebben met de toets op rechtmatigheid, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid waar de chambre de réflexion voor bedoeld is.

Broekers bemoeit zich als Kamervoorzitter vaker met de toon en inhoud van het debat. Zo zette ze de microfoon van PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber uit toen die afgelopen oktober de senaat een „nepvolksvertegenwoordiging” noemde.

In 2012 werd de Politiewet in de senaat op vergelijkbare wijze vertimmerd als de Mediawet, toen met Broekers als Justitiewoordvoerder. Al trad toen niet een halve wet in werking, en stelde de Eerste Kamer een strakke deadline. Broekers noemde de werkwijze dinsdag „een bijzondere weg” die zich „in deze vorm en met name in deze omvang niet eerder heeft voorgedaan”. Wat haar betreft ook voor het laatst. „Dit mag niet gezien worden als precedent.”

    • Emilie van Outeren