Olympisch kampioen Stefan Groothuis stopt: komend weekend afscheid

Stefan Groothuis stopt met schaatsen. Vijftien jaar na zijn debuut op de langebaan zet de olympisch kampioen van 2014 een punt achter zijn loopbaan, maakte hij dinsdag bekend. Komende zaterdag rijdt hij voor het laatst, bij de wereldbekerfinale in Heerenveen. „Ik kijk terug op een mooie carrière met prachtige prijzen”, aldus Groothuis, die hoopte dit seizoen nog te kunnen strijden voor een nieuwe wereldtitel. „Maar er is veel gebeurd, met een zware blessure en mijn zieke zoontje. Ik heb nu niet meer het gevoel dat dat gaat lukken en ik wil mijn ambities niet naar beneden bijstellen.” Groothuis pakte in 2014 olympisch goud op de 1.000 meter in Sotsji. Ook werd hij in 2012 wereldkampioen sprint en wereldkampioen op de 1.000 meter. (ANP)