Sanders wint Michigan, Trump pakt drie staten

Volkomen onverwacht koos ‘rust-belt’-staat Michigan voor Sanders. Ondertussen zet Trump zijn zegetocht voort.

De Democraat Bernie Sanders wist vannacht volkomen onverwacht de overwinning in de staat Michigan weg te slepen voor de neus van Hillary Clinton, die in de peilingen voor deze staat steeds met twintig procent voor lag. Hoewel Clinton, die gisteren met overmacht won in Mississippi, landelijk een ruime voorsprong houdt, liet Sanders zien dat zijn verzet tegen economische ongelijkheid brede groepen kiezers aantrekt. Sanders won met twee procent verschil in Michigan, waar 130 gedelegeerden te verdelen waren.

Bij de Republikeinen zette Donald Trump zijn zege voort door in drie staten te winnen: Michigan, Mississippi en Hawaii. Ted Cruz, die ondanks zijn grote achterstand de enige is die nog kan gelden als concurrent van Trump, won met 45 procent van de stemmen in Idaho, waar Trump tweede werd. De ineenstorting van de campagne van Marco Rubio voltrok zich verder. Hij haalde in Michigan en Mississippi niet eens de kiesdrempel van 15 procent. De vierde in de race, de gematigde Republikeinse gouverneur John Kasich van Ohio, bracht het ook in zijn buurstaat Michigan niet verder dan een kwart van de stemmen.

Met dertien staten op haar naam en een voorsprong van 759 tegen 546 gedelegeerden behoudt Hillary Clinton haar voorsprong. Maar Sanders’ overwinning in Michigan, nadat hij dit weekend al drie staten won, toont dat hij de strijd nog lang kan rekken. Zijn campagne krijgt ook precies het elan dat nodig is nu verkiezingen in demografisch en economisch soortgelijke staten als Ohio en Illinois op stapel staan.

Minstens zo opmerkelijk is het thema waarméé Sanders lijkt te hebben gewonnen: vrijhandel. Tot in de uithoeken van Michigan, een ‘roestgordel’-staat waar de ingestorte autoindustrie veel werkeloosheid heeft veroorzaakt, ventte Sanders zijn verzet tegen vrijhandelsverdragen breed uit. Een exitpoll van CNN toont dat Sanders’ systeemkritiek door de kiezers werd opgemerkt. Bijna 6 op de 10 Democratische kiezers onderschreef de stelling dat vrijhandelsverdragen banen doen verdwijnen.

Daarnaast bleek uit de uitslag in Michigan dat Sanders ook onder Afro-Amerikanen en onafhankelijken stemmen kan trekken, al gaan staten met een groot Afro-Amerikaans volksdeel, zoals gisteren Mississippi, steevast naar Clinton.

Ondanks zijn intensieve campagne werd Sanders zelf verrast door zijn overwinning in Michigan. Hij had vroeg op de avond gesproken en lag al in bed toen de definitieve uitslag tegen middernacht bekend werd.

De blik richt zich nu op de verkiezingsronde van volgende week dinsdag, 15 maart, als onder meer in Florida en Ohio gestemd wordt. John Kasich heeft gezegd dat hij uit de race stapt als hij niet wint in zijn thuisstaat Ohio. Florida is Rubio’s thuisstaat, en algemeen wordt aangenomen dat zijn campagne een nederlaag hier niet overleeft.

Maar om te komen tot een zogeheten brokered of contested convention, waarin de gedelegeerden van Trumps tegenstanders samen misschien nog kunnen voorkomen dat de vastgoedmiljonair de nominatie in de wacht sleept, moeten beide geblutste mannen juist in de race blijven.

    • Maartje Somers