Minister Dijsselbloem mengt zich in Oekraïnereferendum

Foto ANP / Remko de Waal.
Foto ANP / Remko de Waal.

Op eigen initiatief heeft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) deze week in een Brusselse hotelkamer een pleidooi geschreven voor een ja-stem voor het referendum over Oekraïne.

„Het enige wat van Nederland nu gevraagd wordt, is akkoord te geven op ondersteuning van een groot en kwetsbaar land.” De eerste zin van zijn opinieartikel, hieronder, lijkt wat irritatie te tonen over de discussie zoals die momenteel wordt gevoerd. „Het referendum over het Associatieverdrag met Oekraïne zou ook echt dáár over moeten gaan.”

Maar volgens een woordvoerder van Dijsselbloem is van irritatie geen sprake. „Het gaat hem om het gevoel van urgentie over de stabiliteit van de buitengrenzen van de Europese Unie.” In elk geval voldoet het stuk aan de communicatiestrategie die het kabinet rond het referendum op 6 april heeft uitgezet en die vorige maand via RTL uitlekte. 

Die strategie draagt uit dat het referendum niet gaat over de ruzie met Poetin of over de algemene onvrede met Brussel. Maar alleen over het handelsakkoord. Precies zoals Dijsselbloem in de eerste zin verwoordt. Het stuk is door Dijsselbloem zelf geschreven, stelt zijn woordvoerder. Voorafgaand aan de bijeenkomst van de Eurogroep maandag, waar Dijsselbloem voorzitter van is. Hier het stuk zoals dat vandaag in NRC staat: