R’dam: welke leraar durft het aan?

Rotterdam wil het docententekort bestrijden. Een bonus van 5.000 euro was er al. Nieuw: een hotel met ontbijt.

Een gespreid bedje, letterlijk. Daarmee wil Rotterdam nieuwe docenten overhalen de sprong naar de stad te wagen.

Eerder al baarde de stad opzien met een welkomstbonus van 5.000 euro voor schaarse leraren. Nu is er het aanbod van ‘hotel met ontbijt’ tegen een kleine vergoeding, om jonge docenten wis-, natuur- en scheikunde, biologie en Duits van buiten de Randstad te trekken.

Het initiatief komt van de Rotterdamse Docentenbrigade, een samenwerkingsverband van vacaturesite MeesterBaan en onderwijsdienstverlener Dit Is Wijs. Martijn Dijkshoorn, directeur van MeesterBaan: „We mikken vooral op docenten uit Groningen, Drenthe en het zuiden van het land, waar de lerarentekorten minder nijpend zijn. Met de hotelovernachtingen willen we bij docenten die het aandurven een traineeship in Rotterdam aan te gaan, de drempel wegnemen om in deze wereldstad te komen werken. Ze hoeven dan niet meteen te verhuizen, maar kunnen eerst een jaartje snuffelen. Liefst vestigen we meerdere trainees in één hotel, zodat ze na werktijd ervaringen kunnen uitwisselen.”

Op Rotterdamse middelbare scholen werken noodgedwongen vaak onbevoegde leerkrachten. Landelijk gaat dat om zo’n 15 procent van de docenten, maar in Rotterdam volgens de gemeente om 20 procent, in Rotterdam-Zuid zelfs 30.

Koudwatervrees

Dijkshoorn ziet bij jonge docenten van buiten de Randstad koudwatervrees om in de stad te gaan werken. „Op zich logisch, want Rotterdamse scholen hebben vaak een relatief ingewikkelde populatie. Leerlingen komen uit allerlei culturen en hebben soms ernstige gedragsproblemen. Trainees die de uitdaging aandurven geven we weerbaarheidstrainingen.”

Dijkshoorn wil hun ook de positieve kanten van de stad laten zien. „Na een rondleiding krijgen ze een Rotterdampas waarmee ze goedkoop kunnen uitgaan. We willen laten zien dat Rotterdam een wereldstad is, waar we trots op zijn.”

Het plan mag rekenen op de steun van het gemeentebestuur. Dat trok zelf al de aandacht met een welkomstbonus voor docenten die een vaste baan in de stad aanvaarden. Wethouder Hugo de Jonge (CDA) is blij met het elan waarmee de Rotterdamse Docentenbrigade leraren gaat werven. „Ik ben ervan overtuigd dat veel leraren enthousiast kunnen worden.”

Kritiek is er ook. Eric van ’t Zelfde, directeur van scholengemeenschap Hugo de Groot op Rotterdam-Zuid, wordt naar eigen zeggen wekelijks benaderd door uitzendbureaus die docenten de mooiste zaken in het vooruitzicht stellen. „Ze kunnen zelfs een leaseauto krijgen als ze voor hen komen werken. Scholen betalen echter de hoofdprijs voor zo’n uitzenddocent: tot twee keer het bedrag dat ze voor een gewone leraar kwijt zijn.”

De echte oorzaak van het tekort wordt volgens Van ’t Zelfde op deze manier niet aangepakt. „Leraren zitten al zeven jaar op de nullijn. Voor sommige vakken is geen bevoegde docent meer te vinden. Als wij van dit land een kenniseconomie willen maken, zoals Balkenende al in 2003 beloofde, zal eindelijk moeten worden geïnvesteerd in onderwijs. De tekorten aanpakken met lokkertjes hoort daar niet bij.”