Pas op, anders ben je alles kwijt

Het is maar goed dat deze tekst niet is geschreven op The Most Dangerous Writing App, want anders… ja, anders was het nooit gelukt een letter op papier te krijgen. De app is namelijk ontworpen om je dóór te laten tikken. Vijf seconden nadenken en je tekst wordt langzaam onzichtbaar. Alleen als je blijft typen tot het opgegeven eindpunt, blijft de tekst op je scherm staan. We hebben het geprobeerd met vijf minuten – je kunt zelfs zestig minuten kiezen, maar wie kan zestig minuten doortikken zonder pauze – en dat is al best heftig. Wanneer je moet blijven tikken, kun je amper nadenken. Dat is ook de bedoeling van deze webapp. In veel managementboeken komt het advies voor om af en toe je brein te legen en alles wat daarin zit op papier te zetten. Daarmee raak je ballast kwijt. Ook creativiteitsdeskundigen zeggen dat je in een brainstorm verder dan je grenzen moet gaan en ideeën moet blijven opnoemen als je alles al denkt te hebben gehad. Voor beide taken is deze webapp ideaal. Ook als je afleiding wilt vermijden, want je kunt nergens heen surfen zolang je verplicht moet typen. Deze app is meedogenloos, hoewel je kunt sjoemelen door binnen vijf seconden je tekst te selecteren en te kopiëren. Maar pas op, ben je te langzaam, dan ben je alles kwijt.

    • Alex van der Hulst