Regisseurs woedend over bewerking ‘Ida’ op Poolse tv

Het gilde van Poolse regisseurs heeft zijn ,,verontwaardiging” uitgesproken over de wijze waarop de Poolse publieke omroep de Oscarwinnende film Ida vorige week uitzond. De film van Pawel Pawlikowski gaat over een jonge vrouw die kort voor ze zal intreden als non de geschiedenis van haar joodse familie tijdens de Holocaust onderzoekt. Conservatieve critici menen dat de film een eenzijdig negatief beeld schetst van de rol van Polen tijdens de Jodenvervolging. Aan de uitzending op de Poolse televisie was een inleiding van twaalf minuten toegevoegd, die stelde dat de film een „onjuist” en „te negatief” beeld geeft van Polen. Aan het einde van de film waren tekstkaarten toegevoegd die de positieve rol die Polen hebben gespeeld tijdens WOII onderstreepten.