Opnieuw Russische sporter betrapt op meldonium

Na Maria Sjarapova en Pavel Koelizjnikov test opnieuw een Russische sporter positief: shorttrackster Ekaterina Konstantinova.

Shorttrackers in actie tijdens de wereldbekerwedstrijden shorttrack in februari. Foto Koen van Weel / ANP

Ook de Russische shorttrackster Ekaterina Konstantinova (20) heeft het verboden middel meldonium gebruikt. Dat meldt persbureau Reuters op basis van het Russische R-Sport. Na tennisster Maria Sjarapova en schaatser Pavel Koelizjnikov valt nu opnieuw een Russische sporter door de mand.

Konstantinova werd dit jaar vijfde in het algemeen klassement bij het EK Shorttrack in Sotsji.

Russische schaatsbond wil vrijsrpaak

Dinsdag melden Russische media dat ook de shorttracker, en Europees kampioen, Semen Elistratov (25) positief getest had op meldonium, een middel tegen hartklachten dat sinds 1 januari op de dopinglijst staat. Het middel vergroot bij gezonde mensen het uithoudingsvermogen. De Russische schaatsbond kondigde woensdag aan dat het voor vrijspraak zal pleiten voor alle sporters die verdacht worden van het gebruik van meldonium.

Met de dopinggevallen in de schaatswereld komt de dopingcultuur ineens heel dichtbij de Nederlandse sportwereld. Eerder kwamen al sporters binnen het langlaufen, zwemmen, atletiek en tennis, vertegenwoordigd door Sjarapova, onder vuur te liggen.

Meer sporters betrapt

De lijst sporters die betrapt zijn met meldonium groeit snel. De Russische wielrenner Edoeard Vorganov, de Zweedse atlete Abeba Aregawi en de Ethiopische hardloper Endeshaw Negesse waren eerder dit jaar al betrapt. De Oekraïense biatleten Olga Abramova en Artem Tistsjenko ook.

De Russische kunstrijdster Ekaterina Bobrova en de Russische volleyballer Alexaner Martin zijn deze week tegen de lamp gelopen.

Onder Georgische atleten zijn ook meerdere gebruikers van meldonium bekend. Zeker vijf Georgische gewichtheffers bleken te hebben gesjoemeld. Davit Modzmanasjvili is de bekendste betrapte Georgiër. Hij won een zilveren medaille op de Olympische Spelen in Londen in 2012. Hij riskeert een levenslange schorsing omdat dit zijn tweede positieve dopingtest is.

    • Menno Sedee