‘Ons eigen pop-up restaurant was nu al legendarisch. Dankzij Otto’

Ontmoetingen met anderen zijn het geheim achter het succes van Ottolenghi, schreef NRC afgelopen week. We draaiden de vraag om, en vroegen hoe Ottolenghi jouw leven heeft veranderd.

Foto van een klassiek Ottolenghi-gerecht van Rita van Zummeren.

Ottolenghi’s recepten inspireren. Voor zowel vegetariërs als vijfenvijftigplussers. Met kerst of gewoon voor de lunch, blijkt uit de reacties van lezers.

Afleiding

“Een bijwerking van deze medicatie is dat je er meer eetlust van krijgt.” De oncoloog schuift het recept naar me toe. Dat blijkt te kloppen: ’s ochtends, ’s middags, ’s avonds. Ik eet groente, denk groente. Ik denk aan snijden, verwerken, combineren, aan peulvruchten, zaden en kruiden, bossen verse kruiden. Ik word midden in de nacht wakker: “er moet citroenrasp bij de gesmoorde spruitjes, en dan basilicum en granaatappelpitjes erdoor.” Alles smaakt intens, ik begin zelfs op peterseliesteeltjes te sabbelen, wat een smaakexplosie.
Door een slechte prognose komen mijn leven en mijn hoofd tot stilstand. De ruimte die ontstaat vult zichals als vanzelf met Ottolenghi. Koken en met eten bezig zijn, het zorgt voor afleiding. En wat een feest om dat met het geur- en smaakpalet van Plenty te doen.
Anita Kaemingk

"Zomaar een lunchgerecht, geinspireerd op Ottolenghi" van Anita Kaemingk

“Zomaar een lunchgerecht, geinspireerd op Ottolenghi” van Anita Kaemingk

Afleiding

De frambozen merengue-rol van familie De Jong

De frambozen merengue-rol van familie De Jong

Ottolenghi boeide vanwege de aparte combinaties van ingrediënten en de prachtige foto’s van zijn gerechten. We hebben een paar recepten van hem uitgeprobeerd, en ze staan nu al onder het kopje “onze klassiekers” in het familie kookboek. Favoriet met kerst is natuurlijk zijn frambozen merengue-rol! Ieder jaar weer een groot succes! Als we ergens anders eten nemen we hem soms mee. Dat is - tot nu toe - altijd goed gegaan. Afgelopen kerst mislukte de merengue-rol jammerlijk. Maar dat lag aan de kerststress (denken we…).
Familie de Jong

Kenmerkend Ottolenghi-gerecht van Wytzia Soetenhorst

Kenmerkend Ottolenghi-gerecht van Wytzia Soetenhorst

Otto is mijn vriend

Voor Sinterklaas hield ik mijn hart vast. Als ik Nopi maar niet krijg. Want Nopi, dat is vast heel moeilijk en dan kan ik niets meer met Otto. Otto is mijn vriend. Sinds ik het kookboek heb, kan ik niet meer zonder. Dankzij Otto kan ik toveren met aubergines en goochelen met pompoen. Natuurlijk heb ik inmiddels alle boeken. Vanzelfsprekend aten wij, tijdens een weekeinde in London, bij hem. In die drie dagen werden de lunches gehaald in de winkel in Notting Hill. Dus ja, ik kreeg Nopi van de Goedheiligman, er was geen ontkomen aan. Zo zette ik mij voor ons kerstdiner aan de hertenfilet met dadel labneh, bramen en pindacrumble. Ingewikkeld? Reuze. Maar we lieten ons niet kennen. De een bakte, de ander maakte de borden op en de derde las het recept voor. Kranenborg maak plaats, moedigden wij elkaar aan. Ons eigen pop-up restaurant was nu al legendarisch. Dankzij Otto.
Wytzia Soetenhorst

Otto voor vijfenvijftigplussers

Dat is toevallig, vanmorgen heb ik voor mijn blog hummus gemaakt met radijs, appel en paprika. Ik was de foto’s aan het uitzoeken toen ik jullie oproep zag. Ottolenghi kan zo mooi over hummus schrijven, zowel zijnde basisvoedsel als voedsel dat verbindt omdat zowel Joden als Palestijnen het eten. Ik maak al 40 jaar hummus maar dankzij Ottolenghi is het levensvoedsel geworden. Daar kwamen mijn vriendinnen ook achter en zij vroegen het recept. Ik (60) breng Ottolenghi naar de vrouwen van mijn generatie. Ik ga ook laten zien waar je de ingrediënten kunt kopen want dat is vaak een struikelblok voor ze. Zeker als je in een dorp woont.
Nicolette de Boer

Hummus van Nicolette de Boer

Hummus van Nicolette de Boer

Kerstdiner

Ottolenghi laat zien dat je geen vleesvervangers nodig hebt om heerlijk vegetarisch te kunnen eten. In 2013 hebben we zelfs het gehele kerstdiner in het teken van Ottolenghi gesteld (dankzij het kerstmenu van NRC), met als hoogtepunt dit prachtige dessert.
Baris Wanschers

Foto kerstmenu van Baris Wanschers

Foto kerstmenu van Baris Wanschers

    • een onzer redacteuren