Oldenzaal mag met vijf stembureaus volstaan

De gemeente Oldenzaal hoeft bij het Oekraïnereferendum van 6 april niet meer stembureaus te openen dan de geplande vijf. De Zwolse rechtbank wees dinsdag een eis daartoe van stichting GeenPeil af. De gemeente vindt dat de stemming bij een referendum simpeler is dan bij reguliere verkiezingen, en dat daarom minder stembureaus nodig zijn. GeenPeil kon dat volgens de rechter onvoldoende weerleggen. GeenPeil vreest dat er nu minder mensen zullen gaan stemmen wanneer ze verder moeten reizen om te stemmen. Daardoor zou mogelijk de opkomstdrempel van 30 procent in gevaar komen die nodig is om het referendum geldig te laten zijn. Volgens de rechter bepaalt de wet alleen dat er één of meer stembureaus moeten zijn. Daarmee heeft een gemeente grote vrijheid te bepalen hoeveel locaties er nodig zijn. (NRC)