Nieuwe aanhoudingen van verdachten Keulen

De twee mannen zijn opgepakt nadat de politie voor het eerst foto’s van verdachten verspreidde.

Politieagenten surveilleren op het plein voor de Keulse Dom en het centraal station op 6 januari van dit jaar. Foto Maja Hitij / AFP

De Duitse politie heeft nieuwe aanhoudingen verricht omtrent de massale aanrandingen in Keulen tijdens Oudjaarsnacht. Volgens de Rheinische Post zijn de twee mannen opgepakt nadat de politie dinsdag voor het eerst foto’s van verdachten verspreidde.

Een 26-jarige Algerijn werd dinsdag in Kerpen, vlakbij Keulen, aangehouden. Een 31-jarige Irakees gaf zich dinsdagavond aan in Hamm, nadat hij zichzelf herkende op de foto’s. De verdachten worden verhoord door het speciaal opgezette onderzoeksteam. De jongere man wordt verdacht van aanranding en beroving, de oudere van verbale seksuele intimidatie.

Woensdag gaf de Duitse politie ook beelden vrij van twee mannen die op de beruchte nacht in de lucht hebben geschoten. Niemand raakte daarbij gewond.

Eersten veroordeeld

Op Oudjaarsnacht hebben grote groepen mannen, van wie een groot deel met een Noord-Afrikaans uiterlijk, honderden vrouwen in het stationsgebied van Keulen aangerand en beroofd.

Twee weken geleden werden de eerste drie verdachten veroordeeld wegens de ongeregeldheden in Keulen. Twee Marokkanen en een Tunesiër kregen voorwaardelijke straffen en boetes.

‘Meeste daders zullen nooit gepakt worden’

Tot op heden zijn 75 verdachten geïdentificeerd door de Keulse politie en zijn zeker vijftien mensen aangehouden. De meeste daders zullen nooit worden gepakt, liet de politiechef in Keulen Jürgen Mathies onlangs weten. Volgens Mathies zijn de camerabeelden van een te lage kwaliteit. Daarom moet de politie afgaan op ooggetuigenverslagen en verklaringen van slachtoffers.

Uit de cijfers die hoofdofficier van justitie Ulrich Bremer een maand geleden bekendmaakte, bleek dat er bijna 1.100 aangiftes gedaan zijn. In bijna de helft van de gevallen gaat het daarbij om seksuele delicten. Zo’n tachtig procent van de slachtoffers is vrouw. De andere aangiftes zijn overwegend gedaan wegens beroving, geweld en belediging.

    • Menno Sedee