Nee internet, GoT-schrijver George R.R. Martin is niet dood

De kroon uit Game of Thrones tijdens de tentoonstelling over de tv-serie in de Posthoornkerk. ANP / Robin Utrecht

De invloedrijke Britse muziekproducent George Martin overleed dinsdag op 90-jarige leeftijd. Hij staat bekend om het naar een hoger niveau tillen van de muziek van The Beatles. Teleurstelling en sympathiebetuigingen kwamen na het nieuws uit onverwachte hoek. Veel mensen op sociale media dachten dat de man achter Game of Thrones, George R. R. Martin (67), het loodje had gelegd.

Zelfs een nieuwsorganisatie ging de fout in, en plaatste de verkeerde foto.

George R. R. Martin is de auteur van de boekenreeks A Song of Ice and Fire, waar Game of Thrones op gebaseerd is. In de serie sneuvelen regelmatig hoofdrolspelers, soms op gruwelijke wijze. De tv-serie – die zich afspeelt in een fictieve wereld waar ook draken en andere mysterieuze wezens wonen – is een van de populairste van dit moment.

Martin schrijft op dit moment The Winds of Winter, het zesde boek in de reeks. Tot teleurstelling van fans haalt de tv-serie de boeken gestaag in, en wijken de scriptschrijvers steeds meer af van de verhalen van Martin.

De opluchting op internet over dat het boek nog uitkomt, kreeg iets ongemakkelijks:

Het is lang niet de eerste keer dat onterecht om een bekend persoon wordt gerouwd op het internet. In januari stonden sociale media bol van sympathiebetuigingen aan de geliefde televisie- en filmacteur Leslie Nielsen. Wat opmerkelijk was: Nielsen overleed al in 2010. Het BBC-artikel uit dat jaar werd om onbekende reden vaak gedeeld, werd trending en daardoor nog véél meer gedeeld. “Als een sneeuwbal die steeds groter werd”, schreef de BBC er zelf over.

    • Liza van Lonkhuyzen