Nederlandse voetbalsters niet naar Spelen

De Nederlandse vrouwenploeg speelde met 1-1 gelijk tegen Zweden, waardoor de Scandinaviërs het olympisch kwalificatietoernooi winnen.

Kelly Zeeman, Mandy van den Berg en Danielle van den Donk treuren nadat Zweden op 1-1 is gekomen. Foto Olaf Kraak/ANP

De Nederlandse voetbalsters gaan komende zomer niet naar de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Op het Kasteel in Rotterdam speelde de ploeg met 1-1 gelijk tegen Zweden, terwijl alleen winst genoeg was voor plaatsing. De speelsters waren bovendien afhankelijk van het resultaat in de andere wedstrijd. Noorwegen en Zwitserland eindigde in 1-2, waardoor Oranje één doelpunt tekortkwam voor een ticket richting Rio.

De ploeg van bondscoach Arjan van der Laan begon goed aan de wedstrijd. Binnen vijf minuten kwamen de voetbalsters op 1-0 na een doelpunt van Vivianne Miedema. Het Nederlandse team, met de teruggekeerde Sherida Spitse aan de aftrap, kreeg even later echter slecht nieuws vanaf het een paar kilometer verderop gelegen Woudestein. Daar kwam concurrent Noorwegen op voorsprong tegen Zwitserland.

Alleen overwinning genoeg

Nadat Oranje afgelopen zaterdag met 4-1 had verloren van de Noren, konden de Spelen alleen nog gehaald worden als de Scandinaviërs punten zouden laten liggen en Nederland zou winnen van Zweden. Toen de Zwitserse voetbalsters na een half uur gelijkmaakten, lonkte Rio weer voor de Nederlandse ploeg.

Terwijl Miedema en Manon Melis kansen lieten liggen om de voorsprong te verdubbelen, ging de bal er op slag van rust aan de andere kant in. Verdedigster Kelly Zeeman speelde te kort terug op keepster Sari van Veenendaal, waarna de Zweedse aanvalster Olivia Schough dankbaar profiteerde.

Doordat de Noren met 2-1 verloren van Zwitserland, was één treffer genoeg voor de Oranjevrouwen. Hoewel Spitse in de slotfase met een schot op de lat nog dichtbij was, wist het team van trainer Van Der Laan niet meer te scoren. Zweden is daardoor met zeven punten groepswinnaar, terwijl Nederland blijft steken op vier punten.

    • Jorg Leijten