Eén dode en vijftien gewonden bij aanslagen in Israël

Bij drie verschillende aanslagen in Israël en bezet Oost-Jeruzalem zijn dinsdag één dode en vijftien gewonden gevallen. Drie Palestijnse verdachten zijn gedood. De ernstigste aanval vond plaats in Tel Aviv, daarbij raakten ook Russische toeristen gewond.

Op twee verschillende locaties, in de haven van Jaffa en op de boulevard langs het strand, werden mensen neergestoken. Ook vielen er nog elf gewonden in Tel Aviv. Beide aanslaglocaties zijn populaire attracties voor toeristen.

Eerder op de dag was er een steekpartij in Petah Tikva, een voorstad van Tel Aviv. Een ultraorthodoxe jood werd neergestoken door een Palestijn, maar slaagde erin zijn belager te overmeesteren en stak hem dood. In Oost-Jeruzalem werden twee leden van de Israëlische grenspolitie beschoten. De verdachte werd hierna doodgeschoten door collega’s van deze agenten. De aanslagen passen in een patroon van geweld in Israël en Palestina dat al vijf maanden aanhoudt. Tot nu toe zijn er zo’n dertig Israëliërs en ongeveer 180 Palestijnen – van wie ruim de helft volgens Israël een aanslag had gepleegd of wilde plegen – gedood. De aanslag in Tel Aviv is opmerkelijk. Ten eerste was het geweld ook gericht tegen toeristen, waar tot nu toe vooral Israëliërs doelwit waren. Ook opmerkelijk is dat de aanslag plaatsvond in Israël. Na enkele aanslagen binnen Israël in oktober had het geweld zich grotendeels verplaatst naar Palestijns gebied.

    • Derk Walters