‘Meldonium bij schaatsers bewust door teamgenoten toegediend’

Alexei Kravtsov, de voorzitter van de Russische schaatsbond, zegt dat teamgenoten van de positief geteste schaatsers hen bewust hebben gesaboteerd. Pavel Golovkin/AP

Drie positieve dopinggevallen binnen de Russische schaatssport zijn volgens de schaatsbond van dat land het gevolg van sabotage door teamgenoten.
Volgens voorzitter Aleksej Kravtsov is het verboden middel meldonium „bewust” toegediend door „andere sporters en leden van de Russische selecties.”

Zeven Russische sporters positief

Afgelopen maandag werd bekend dat verschillende Russische sporters zijn betrapt op het middel meldonium, een (in Nederland niet toegelaten) medicijn tegen angina en stress, dat sinds begin dit jaar op de dopinglijst staat. Tennisster Maria Sjarapova gaf toe dat ze het middel heeft gebruikt. Maar ook drie schaatsers, waaronder wereldkampioen sprint Pavel Koelizjnikov en wereldkampioen shorttrack Semen Elistratov zijn betrapt op het middel. In totaal hebben zeven Russische sporters nu positief getest op meldonium, van kunstschaatsers tot volleyballers. De Russische minister van Sport Vitali Moetko sloot begin deze week verdere dopinggevallen niet uit. „Niet iedereen heeft zijn lesje geleerd”, zei de minister.

De Russische schaatsbond kwam woensdag echter met een heel andere lezing. Tijdens een persconferentie in Moskou zei voorzitter Aleksej Kravtsov dat hij er van uit gaat dat er sprake is van vuil spel door „teamgenoten”. „In ons concrete geval is het heel waarschijnlijk en zullen we bewijzen”, zo zei Kravstov, „dat het verboden preparaat doelbewust is toegediend aan drie sporters. Volgens onze informatie is dat gebeurd door hun ploeggenoten.” De voorzitter van de Russische bond zei deze versie van de gebeurtenissen te willen presenteren aan de internationale schaatsbond ISU. Eerder deze week liet sprintkampioen Koelizjnikov nog weten dat hij de resultaten afwacht van zijn tweede B-staal.

Over Rio moet nog worden besloten

De Russische sport wordt al maanden geplaagd door dopingschandalen. Afgelopen november publiceerde de internationale antidopingorganisatie WADA een vernietigend rapport over dopinggebruik binnen de Russische atletiek. De Russische atletiekbond is sindsdien uitgesloten van deelname aan internationale wedstrijden. Over deelname aan de Olympische spelen in Rio de Janeiro moet nog een beslissing worden genomen.

    • Steven Derix