Diane Lane: Martelaar van links Hollywood

‘Trumbo’ is het verhaal van een linkse scenarist die in de jaren vijftig op de zwarte lijst stond. In het huidige Hollywood had hij zich thuis gevoeld. Hoofdrolspeelster Diane Lane (51) is geknipt voor die film.

Foto AFP

„Warning: Obama’s in town." De automobilist in Los Angeles krijgt al hoofdpijn zodra die waarschuwing klinkt op de radio. Doet de president Hollywood weer eens aan om geld in te zamelen, dan weet je dat het verkeer verandert van onaangenaam in hels. Met dank aan de presidentiële motorcade, waarvoor complete snelwegen worden afgezet.

Iedere Democraat die dollars nodig heeft, komt naar Hollywood. De stad is niet alleen rijk, maar ook links, een enkele acteur – Clint Eastwood! – daargelaten. In dit progressieve ecosysteem floreert actrice Diane Lane (51).

„Onze geschiedenis”, zegt Lane, „is zo puur als de sneeuw van New York.” Dat wil zeggen: niet zo puur. Smerig. Zo vies zelfs, dat één smet op de Amerikaanse geschiedenis in het bijzonder aandacht moet krijgen, juist in „deze vreselijke tijd van Trump”.

Lane speelt de rol van Cleo Trumbo in het historische drama Trumbo (volgende maand in de bioscoop). In de jaren veertig was haar echtgenoot Dalton Trumbo een gevierd scenarist in Hollywood, maar ook een toegewijd communist. Dus kwam hij op de zwarte lijst terecht: een wapen in de anti-communistische heksenjacht aan het begin van de Koude Oorlog. Wie erop stond, had geen toekomst in Hollywood.

Omdat Trumbo weigerde zijn ideeën af te zweren, moest hij in 1950 de cel in en kon hij alleen nog maar onder een alias schrijven. Al was dat leed te overzien: in 1960 stond Trumbo’s naam al weer op een titelrol – van Kubricks slavenepos Spartacus.

Lane bewondert zijn toewijding. „Hij geloofde dat we open moesten staan voor meer dan één ideologie.” Zoals Bernie Sanders? „Oh, de democratisch socialist”, zwijmelt ze. Trumbo zou zich in Sanders’ campagne kunnen vinden. Niet dat ze tegen kapitalisme is. „Maar kom op, een systeem dat niet alleen de 1 procent dient, is dat echt te veel gevraagd?”

Zelf is Lane meer fan van Clinton: in 2013 zou zij haar spelen in de (afgelaste) miniserie Hillary. Acteur Mark Ruffalo voert op dit moment de fanclub voor Bernie Sanders in Hollywood aan, Lane stelt zich vooralsnog neutraal op. Maar één is zeker: in het huidige Hollywood had Dalton Trumbo zich prima thuis gevoeld.

    • Diederik van Hoogstraten