‘Kwart Nederlanders weet niet dat er referendum komt’

Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos, samen met dagblad Trouw en Kieskompas. Bij jongeren is het zelfs 45 procent.

Promotiemateriaal GeenPeil bij de drukker. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Ruim een kwart van de Nederlanders weet niet dat er over ongeveer een maand een referendum wordt gehouden. Onderzoeksbureau Ipsos concludeert dat na een representatieve steekproef onder 1.082 Nederlanders, in samenwerking met Trouw en Kieskompas.

Jongeren tussen de 18 en 34 jaar en vrouwen zijn slechter dan gemiddeld op de hoogte van de aanstaande volksraadpleging over het associatieverdrag met Oekraïne. Van de kiesgerechtigden onder de 34 jaar wist zo’n 45 procent niet dat er een referendum komt. Bij vrouwen is dat iets onder de 40 procent, waar dat bij mannen ruim 15 procent is. 50-plussers zijn het best ingelicht: ongeveer 84 procent van hen weet van het referendum.

Opmaat

Tegenstanders noemen het verdrag een eerste stap naar toetreding van Oekraïne in de EU: een belangrijk argument voor hen om tegen te zijn. 16 procent van de ondervraagden zegt dat met het associatieverdrag een mogelijk EU-lidmaatschap gemoeid is.

Voorstanders en het kabinet zeggen dat dat absoluut niet het geval hoeft te zijn. In een opiniestuk dat minister Dijsselbloem van Financiën heeft geschreven luidt de eerste zin:

“Het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne zou ook echt dáár over moeten gaan. We hebben simpelweg een groot belang bij een stabiel en meer welvarend buurland aan de oostgrens van de Europese Unie. En dat is wat het verdrag beoogt.”

    • Joram Bolle