Kijken: vijftig jaar rock in een epische mashup

De ene gitaar is de andere niet, maar toch is er een duidelijk verband tussen Elvis Presley en Def Leppard.

Een still uit History of Rock. Screenshot YouTube / Ithaca Audio

Hoewel over smaak prima valt te twisten, kan je om sommige muziek niet heen. De riff uit You Really Got Me van The Kinks, bijvoorbeeld. Of de baspartijen van The Red Hot Chili Peppers, of het orgelwerk van The Doors. Vijftig jaar van die rockgeschiedenis, en vooral de onderlinge samenhang, is de zien in de grootse mashup History of Rock van productiebedrijf Ithaca.

De rockwereld is de laatste maanden een aantal grootheden ontvallen. David Bowie overleed in januari. Enkele dagen eerder stierf Lemmy van Motörhead, een paar weken later Paul Kantner van Jefferson Airplane. George Martin, “de vijfde Beatle”, overleed afgelopen dinsdag. Ze komen allemaal in de mashup voor. In totaal zijn 64 nummers van 348 rocksterren te horen.

Elementen uit vijftig jaar rockgeschiedenis worden naadloos samengevoegd in een compositie van een kwartier. In de video is, aan de hand van Facebooklikes, -evenementen en -commentaren, te zien hoe artiesten elkaar hebben geïnspireerd, wanneer ze hebben samengewerkt en tegen wie ze opkijken. Jailhouse Rock uit 1957, The Stones, The Who, Journey, Radiohead en Kings of Leon blijken zo, ondanks die vijftig jaar verschil, verrassend dicht bij elkaar te staan.

    • Bastiaan Nagtegaal