Kies je artiest

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: een bandje of een dj boeken.

Bedrijf: Gigstarter.nl Oprichters: Paul de Kuijper (30), Mark Teisman (27), Tom van der Velpen (26) Medewerkers: 3 en 2 stagiairs

Alles is geregeld: eten, drank, uitnodigingen, decoratie... Alleen de muziek nog niet. Is het vriendje van je nicht niet toevallig dj? En was dat bandje op die bruiloft laatst misschien leuk? Nee? Voor iedereen die deze onzekerheid zat is, is het platform Gigstarter een oplossing. Twee jaar geleden werd het opgericht.

Wat is het?

Een website die het boeken van live muziek makkelijker wil maken. Niet meer eindeloos websites vergelijken, of de aanbeveling vertrouwen van vrienden, maar zelf een bandje, dj of zanger(es) boeken. Bandjes kunnen op de site een beschrijving van zichzelf geven, muziekfragmenten uploaden en een prijsindicatie geven. Er staan ook recensies op van anderen die de artiest hebben geboekt.

Hoe werkt het?

Je kunt op de site selecteren wat voor soort muziek je wilt (jazz, een dj, etc.). Het contact verloopt via een contactformulier, waarmee je direct met de artiest zelf of het management contact hebt. De vergoeding gaat naar de artiest, daar zit het platform niet tussen.

Wat is het verdienmodel?

Het is gratis en ze vragen geen commissie (je kunt immers makkelijk zelf een bandje buiten hen om benaderen), maar je kunt als artiest een ‘PRO’ lidmaatschap krijgen: voor een tientje per maand word je door hen dan sterker gepromoot en kun je meer recensies plaatsen. Nu hebben ongeveer honderd artiesten zo’n lidmaatschap. Gigstarter doet daarnaast aan het verhuren van apparatuur en het programmeren van evenementen.

Hoeveel artiesten staan erop?

Op dit moment staan er 900 artiesten op Gigstarter en zijn er ruim 100 boekingen per maand.

    • Charlotte van ’t Wout