Japanse rechter legt twee kernreactoren stil

De rechter deed de uitspraak op verzoek van bezorgde burgers. Het is de eerste keer dat werkende reactoren worden stilgelegd.

Foto: AP

Een Japanse rechter heeft woensdag het bevel uitgegeven de activiteiten van twee kernreactoren stop te zetten, dat meldt persbureau Reuters. De rechter deed de uitspraak op verzoek van bezorgde burgers in de omgeving, die vinden dat de reactoren niet veilig zijn. De kerncentrale in het Japanse Takahama telt in totaal vier reactoren.

Het Japanse persbureau Jiji noemt het besluit baanbrekend: het is de eerste keer dat een rechter besluit de activiteiten van werkende kernreactoren stop te zetten. De activiteiten van één van de reactoren worden per direct stopgezet, de plannen een tweede reactor te herstarten na een technisch probleem een week eerder worden eveneens stopgezet.

De kernreactoren waren sinds januari dit jaar weer in gebruik, na goedkeuring van de nieuwe veiligheidseisen die zijn ingesteld na de Fukushima-kernramp in 2011. Eerdere plannen de reactoren stop te zetten werden teruggedraaid.

Rechter doorkruist plannen

Met dit vonnis doorkruist de rechter de plannen van de Japanse regering weer voorzichtig te beginnen met kernenergie, ondanks de vele burgerprotesten na de nucleaire ramp bij Fukushima. Daar komt bij dat Japan aan de vooravond staat van grote hervormingen op de energiemarkt. Mutsuyoshi Nishimura, een voormalig Japans regeringsfunctionaris en onderhandelaar op het gebied van klimaatverandering, noemt het besluit “een wake up call voor de Japanse regering.”

“Er kan niet meer onvoorwaardelijk gerekend worden op steun van de rechterlijke macht.”

Toch kunnen hogere rechtbanken in Japan - waar rechters over het algemeen meer in lijn handelen met de Japanse politiek - het besluit nog tegenhouden. Kansai Electric, de exploitant van de kernreactoren, heeft bovendien al aangegeven in beroep te gaan tegen het bevel. De exploitant meent aan alle veiligheidsnormen te voldoen.