De piano uit ‘The Piano’ levert slechts 600 euro op

Foto AP

De piano uit The Piano, de film waarmee Jane Campion in 1993 als eerste vrouw in de geschiedenis de Gouden Palm won van het filmfestival van Cannes, leverde bij een veiling in Nieuw-Zeeland slechts 1.000 Nieuw-Zeelandse dollar op (ruim 600 euro). Het instrument is een rekwisiet waarop niet daadwerkelijk kan worden gemusiceerd. De piano was onder meer te zien in de befaamde strandscène. In de film speelt Holly Hunter een pianospelende jonge vrouw in een liefdeloos huwelijk in Nieuw-Zeeland, die weigert te spreken en een woeste liefdesaffaire beleeft met Harvey Keitel. De film won drie Oscars in 1994: beste actrice voor Holly Hunter, beste actrice in een bijrol voor de toen elfjarige Anna Paquin, en de prijs voor beste scenario voor Campion.