Israël wil muur afbouwen na aanslagen op toeristen Tel Aviv

Bij vijf aanslagen vielen één dode en zestien gewonden. Alle daders waren Palestijnen die illegaal in Israël verbleven.

Bij vijf aanslagen in Israël en bezet Oost-Jeruzalem zijn sinds gistermiddag één dode en zestien gewonden gevallen. Vijf Palestijnse verdachten zijn gedood. De ernstigste aanval vond plaats in Tel Aviv, waar behalve het dodelijke slachtoffer ook twaalf gewonden vielen.

Premier Netanyahu heeft vanochtend aangekondigd dat Israël naar aanleiding van de aanslagen de afscheidingsmuur in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever zal voltooien. Alle aanslagplegers van gisteren waren Palestijnen die illegaal in Israël verbleven. Het voltooien van de muur, die illegaal is volgens het internationaal recht, moet verhinderen dat zij Israël binnen kunnen komen.

De aanslagen vormen een forse piek in het geweld dat vijf maanden geleden is opgelaaid in Israël en Palestina. Sinds 1 oktober vorig jaar zijn er zo’n dertig Israëliërs en ongeveer 180 Palestijnen – van wie ruim de helft volgens Israël een aanslag had gepleegd of wilde plegen – gedood.

In Tel Aviv werden gisteravond op twee verschillende locaties, in de haven van Jaffa en op de boulevard langs het strand, mensen neergestoken. Het dodelijke slachtoffer was een Amerikaanse toerist. Onder de gewonden bevonden zich ook Russische toeristen. Beide aanslaglocaties zijn populaire toeristische attracties. Het is opmerkelijk dat de aanslag plaatsvond binnen Israël; na oktober heeft het geweld zich grotendeels verplaatst naar Palestijns gebied.

Eerder maandag was er een steekpartij in Petah Tikva, een voorstad van Tel Aviv. Een ultraorthodoxe jood werd neergestoken door een Palestijn, maar slaagde erin zijn belager te overmeesteren en stak hem dood. In Oost-Jeruzalem werden twee leden van de Israëlische grenspolitie beschoten. De verdachte werd doodgeschoten door agenten. Vanochtend werd er in West-Jeruzalem een bus beschoten, zonder slachtoffers, en werd er een Israëliër neergeschoten.