Iran lanceert opnieuw twee testraketten

Dinsdag zorgden Iraanse raketproeven al voor internationale bezorgdheid.

De lancering van één van de langeafstandsraketten op dinsdag. Foto: Reuters / via Iraanse Republikeinse Garde

De Iraanse Revolutionaire Garde heeft woensdagochtend opnieuw twee ballistische raketten getest. De twee Qadr H-raketten werden afgeschoten in Noord-Iran en zouden zo’n 1.400 kilometer verderop doel hebben getroffen. Dat melden Iraanse media. Een hooggeplaatst commandant liet weten dat de raketten in staat waren om Israël te raken.

De Revolutionaire Garde lanceerde dinsdag ook al meerdere langeafstandsraketten. De raketproeven zorgden voor internationale bezorgdheid. Onder meer de Verenigde Staten reageerden scherp door te stellen dat ze een schending waren van het vorige zomer gesloten atoomakkoord tussen Iran, de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, Duitsland en de Europese Unie.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gaat zich beraden over nieuwe sancties tegen Iran; door de raketproeven van woensdag laat Iran zien zich daar niets van aan te trekken.

In de nucleaire overeenkomst van afgelopen zomer werd afgesproken dat Iran geen tests mag uitvoeren met raketten die zijn uitgerust met nucleaire kernkoppen. In oktober testte Iran nog een langeafstandsraket. Ook toen reageerden de Verenigde Staten door extra sancties op te leggen aan Iraanse bedrijven en personen die bijdragen aan het produceren van ballistische raketten.

Testen raketten vlak na verkiezingswinst hervormers

De spierballentaal van de Revolutionaire Garde komt vlak na de verkiezingswinst van de hervormers. Twee weken geleden wonnen verrassend genoeg gematigde en hervormde kandidaten bij de parlementsverkiezingen en in de Raad van Experts, een belangrijk islamitisch overlegorgaan dat gaat over de opvolging van de Opperste Leider, ayatollah Ali Khamenei. De verkiezingswinst is een sterke stimulans voor de koers van president Rohani.

De Revolutionaire Garde, verantwoordelijk voor het nucleaire- en het wapenprogramma, geldt als een belangrijk conservatief bolwerk binnen de Iraanse politiek.

    • Sjoerd Klumpenaar