‘Ik koop graag kunst, voornamelijk fotografie’

Marloes Derks (26) werkt als trainee bij de Europese Unie in Den Haag. Ze houdt zich bezig met persvoorlichting en publiceert Brusselse besluiten op sociale media. Met haar partner en twee vrienden woont ze in Haarlem.

Foto Bob van der Vlist

In

‘Ik ben deze week begonnen aan m’n traineeship, dus ik weet nog niet zo goed wat mijn baan nou exact inhoudt, maar ik denk dat het wel erg aansluit bij mijn interesses. Ik heb journalistiek gestudeerd, maar in die richting kun je tegenwoordig bijna alleen nog maar als freelancer aan de slag. Ik heb een tijd bij een lokaal tijdschrift in Haarlem gewerkt, maar toen zij moesten bezuinigen ben ik overgestapt naar een start-up. Daar leerde ik veel over content managen, maar het was toch niks voor mij. Toen ik de vacature voor mijn huidige functie voorbij zag komen, kon ik hem niet laten schieten. Politiek vind ik namelijk heel interessant en juist de kant van de persvoorlichting, van de communicatie, spreekt me erg aan. Je ziet namelijk direct resultaat als jij je werk goed hebt gedaan, als je een goed persbericht hebt geschreven en veel media gaan ermee aan de haal.

De vergoeding voor mijn traineeship is afgestemd op iemand die net is afgestudeerd. Ik vind het, hoewel ik al 2,5 jaar klaar ben met mijn studie, een heel redelijk bedrag. Het is namelijk een vakgebied dat ik niet ken, maar dat ik wel wil leren kennen en ik ben al lang blij dat daar een vergoeding tegenover staat.

Ik werk viereneenhalve dag per week in Den Haag en op vrijdagavond sta ik achter de bar omdat ik dat leuk vind. Het zal vast wel een beetje veel worden, zeker als ik moet overwerken, maar ik denk dat ik dat wel aankan. Ik heb namelijk veel energie en weinig slaap nodig, dus dat komt vast wel goed.”

Uit

‘Ik woon met mijn partner en twee hele goede vrienden in een eengezinswoning in Haarlem. Sommige mensen vinden dat misschien een beetje raar, maar deze mogelijkheid deed zich voor en het is heel gezellig. We hebben ieder een eigen kamer en de woonkamer, keuken en badkamer delen we. Mijn vriend en ik willen natuurlijk op den duur wel gaan samenwonen, maar we gaan pas een jaar met elkaar en we zijn financieel nog niet in de positie om iets voor met z’n tweeën te zoeken. Daarvoor ben ik aan het sparen.

Vorige week zijn we op skivakantie geweest met mijn schoonfamilie. Mijn schoonouders betaalden de reis en het verblijf, maar aan een skipas, de skies plus schoenen, en aan het eten en drinken was ik toch wel aardig wat geld kwijt. We gingen elke avond naar de après-ski, want dat hoort er natuurlijk bij. En dan wel de volgende dag om 8.30 uur weer op de piste staan. Gelukkig begint zo’n après-ski al om 17.00 uur, dan ben je tegen 22.00 uur echt wel gaar, dus echt laat is het nooit geworden. Het was wel al zes jaar geleden dat ik voor het laatst had geskied, dus ik ben vaak gevallen, maar mijn vriend heeft veel ervaring en hij heeft me een beetje les kunnen geven.

Verder ben ik maandelijks aardig wat geld kwijt aan lekker eten en drinken en koop ik graag kunst, voornamelijk fotografie. Er zit aan het Singel in Amsterdam een galerie, de YellowKorner, waar foto’s in gelimiteerde oplage verkrijgbaar zijn en als ik naar de stad ga, loop ik daar altijd wel even langs.”