Grenscontroles en noodtoestand uitgebreid in Hongarije

Minister Sándor Pintér treft ook voorbereidingen voor een hek aan de grens met Roemenië.

Een verlaten Servische militaire uitkijkpost aan de grens met Hongarije. Foto Darko Vojinovic / AP

Hongarije is van plan meer politie en militairen naar de zuidelijke grenzen te sturen om vluchtelingen buiten het land te houden. Dat zei de Hongaarse minister van Binnenlandse Zaken Sándor Pintér woensdag, meldt persbureau Reuters. Het land breidt ook de noodtoestand uit naar het hele land, nadat het vorig jaar al in het zuiden een noodtoestand had afgekondigd.

Pintér kondigde ook aan voorbereidingen te treffen voor een hek aan de grens met Roemenië, maar acht dat hek nog niet direct nodig aangezien Roemenië heeft beloofd migranten naar Hongarije tegen te houden. De rechtse regering van premier Viktor Orbán sloot het afgelopen half jaar al de grens met Servië en Kroatië.

De aankonding is een nieuwe stap in het Hongaarse ontmoedigingsbeleid om immigranten tegen te houden. Het land merkt een toename van het aantal migranten dat de opgetrokken versperringen op de grens met Servië probeert te passeren.

Reeks maatregelen door Balkanlanden

Hongarije is niet het enige land dat de laatste weken weer extra maatregelen neemt om de stroom migranten buiten de grenzen te houden. Ook Oostenrijk, Slovenië, Kroatië en Servië willen minder vluchtelingen het land binnenlaten op het moment dat de EU en Turkije deze week het op hoofdlijnen eens werden over de opvang van vluchtelingen in Turkije.

Lees ook: de belangrijkste vragen over het akkoord in Stopt dit akkoord de bootjes?

De Balkanlanden stemmen hun immigratiebeleid grotendeels op elkaar af en volgen daarbij het voorbeeld van Oostenrijk, dat de weg naar het norden verder afkneep.

Dinsdag kondigde het Sloveense ministerie van Binnenlandse Zaken aan dat het alleen migranten binnen zal laten die asiel zoeken in Slovenië of om humanitaire redenen het land binnenkomen. Slechts 460 van de 478.000 migranten die sinds oktober Slovenië binnenkomen, hebben asiel in Slovenië aangevraagd. De meesten reizen door naar rijkere landen zoals Duitsland.

Macedonië laat alleen kleine groepen Irakezen en Syriërs toe, maar beperkt dat ook na de nieuwe maatregelen van zijn buurlanden. Geen enkele migrant passeerde de grens met Griekenland op dinsdag, volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in Macedonië.

Idomeni

Het gevolg van de strengere maatregelen van de Balkanlanden is dat Griekenland te maken heeft met grote aantallen gestrande vluchtelingen. In het Griekse stadje Idomeni aan de grens met Macedonië zitten inmiddels 14.000 mensen vast. Grote groepen mensen zijn daar afhankelijk van hulporganisaties nu de capaciteit van de kampen wordt overschreden. In totaal zijn 34.000 migranten in Griekenland gestrand.

    • Menno Sedee