Omstreden hervorming Pools tribunaal ongrondwettelijk

De Poolse premier zal het besluit naast zich neerleggen. Critici vrezen uitholling van de democratie.

Het Grondwettelijk Tribunaal tijdens de zitting over de wetswijziging. Foto Janek Skarzynski / AFP

Een omstreden wet die de Poolse regering heeft aangenomen over het grondwettelijke tribunaal voldoet niet aan de grondwet. Die uitspraak heeft het grondwettelijke tribunaal woensdag gedaan, meldt persbureau AP.

De regering onder leiding van de nationaal-conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) ondertekende eind vorig jaar een wet die het grondwettelijke tribunaal hervormde. Een beslissing moest voortaan met een tweederde meerderheid genomen worden. Vóór het aannemen van de wet stelde PiS al vijf rechters van eigen keuze aan, in het vijftien leden tellende tribunaal.

Of de beslissing van woensdag ook betekent dat de wet wordt teruggedraaid, is zeer de vraag. Premier Beata Szydło heeft al aangekondigd het besluit naast zich neer te leggen.

Protesten

De wet kwam de Poolse regering op veel kritiek te staan. Volgens critici zou de wet tot gevolg hebben dat het tribunaal zijn waakhondfunctie van de Poolse overheid minder goed zou kunnen vervullen. Tienduizenden Polen gingen de straat op om tegen de benoeming van de rechters te protesteren. Ook de Europese Unie toonde zich kritisch, net als de Raad van Europa.

Sinds PiS aan de macht is zeggen tegenstanders dat de democratie in Polen snel wordt uitgehold. Naast de beslissing over het grondwettelijk tribunaal zijn ook omstreden hervormingen van de media doorgevoerd. De benoeming van de chefs van de Poolse omroep is nu in handen van de regering.

    • Joram Bolle