Gegevens van tienduizenden Rotterdammers gelekt

De betrokkenen, van wie er nog 15.000 in Rotterdam wonen, hebben woensdag een brief van de gemeente ontvangen.

Een harde schijf. De ambtenaar zou de gegevens geopenbaard hebben door een harde schijf aan zijn thuis-pc te koppelen. Foto: Ezequiel/Creative Commons

De persoonsgegevens van 25.000 Rotterdammers zijn in januari en februari, maar mogelijk langer, via internet openbaar toegankelijk geweest. Het gaat om de namen, adressen en burgerservicenummers van mensen die tussen 1996 en 2004 bezwaar maakten tegen een gemeentelijke belastingaanslag. De betrokkenen, van wie er nog 15.000 in Rotterdam wonen, hebben woensdag een brief van de gemeente ontvangen.

De vertrouwelijke informatie kwam online door “een menselijke fout” van een ambtenaar. Naar hem wordt een onderzoek ingesteld, volgens een woordvoerster van de gemeente een standaardprocedure. Eerder was hij in dienst bij een ICT-bedrijf dat werkte voor de gemeente Oegstgeest. Ook gegevens van bewoners van die gemeente hebben op internet gestaan, blijkt uit de brief die het Rotterdamse college van B & W dinsdag aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

Door een gespecialiseerd bureau wordt onderzocht hoelang de persoonsgegevens online hebben gestaan en of ze ook daadwerkelijk zijn geraadpleegd. Uit de eerste resultaten van dit onderzoek blijkt dat de gemeente niet kan uitsluiten dat dit inderdaad het geval is. De gegevens zijn na de ontdekking, twee weken geleden, van internet verwijderd.

De betrokken ambtenaar zou een externe harde schijf met de gegevens erop hebben gekoppeld aan een privécomputer. Hij overtrad hiermee de gemeentelijke gedragsregels.

    • Frank van Dijl