RWE, het moederbedrijf van Essent, heeft ‘dieptepunt nog niet bereikt’

Voor het Duitse energiebedrijf RWE, de eigenaar van het Nederlandse Essent, is de neergang nog niet ten einde. Topman Peter Terium zei dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers dat het „dieptepunt nog niet bereikt is”.

Het op één na grootste energiebedrijf van Duitsland (omzet 49 miljard euro) heeft sterk te lijden van de lage elektriciteitsprijs, waardoor de elektriciteitscentrales met verlies draaien. Midden februari had RWE al gewaarschuwd dat er over het afgelopen jaar 2,1 miljard euro was afgeschreven op elektriciteitscentrales en dat er in 2016 aan de gewone aandeelhouders – hoofdzakelijk Duitse gemeenten – geen dividend zou worden betaald.

Uit de definitieve jaarcijfers blijkt de winst van 2014, van 1,7 miljard euro, te zijn omgeslagen in een verlies voor 2015 van 170 miljoen euro.

Naast de verliesgevende centrales is een deel van de verliezen ook toe te schrijven aan de Britse dochter N-power. Daar worden 2.400 banen geschrapt, zo maakte het concern bekend. RWE heeft in de landen waar het actief is in totaal bijna 60.000 werknemers op de loonlijst staan.

In een poging het tij te keren zal RWE over enkele weken worden opgesplitst in een duurzame tak, waarin ook de netwerken en de handel worden ondergebracht, en een aparte tak voor de verlieslijdende elektriciteitscentrales.

Vorige week werd bekend dat Nederlander Terium aan het hoofd zal staan van beide takken totdat de duurzame afsplitsing eind van het jaar naar de beurs zal worden gebracht.

Terium hoopt het met de geplande beursgang te kunnen redden. Eon, het grootste Duitse energiebedrijf, besloot al eerder om de duurzame tak af te splitsen.