Duitse minister van Defensie behoudt doctorsgraad

De Duitse minister heeft wel fouten gemaakt in haar medische dissertatie, vindt de Hannover Medical School.

Ministers van Defensie Ursula von der Leyen (L) en Jeanine Hennis-Plasschaert in 2014 tijdens de officiële integratieceremonie van de Luchtmobiele Brigade met de Duitse Division Schnelle Krafte op het hoofdkwartier. ANP / Remko de Waal

De Duitse minister Ursula von der Leyen (Defensie, CDU) behoudt haar doctorstitel, ondanks “tekortkomingen” in haar medische dissertatie. Dat meldt AP. De minister werd ervan beschuldigd te hebben geplagieerd.

Een panel van de Hannover Medical School begon in augustus met een onderzoek naar de dissertatie, en vond “geen frauduleuze opzet” bij de minister. “Het gaat over fouten, geen wangedrag, en dat is het beslissende verschil”, aldus de universiteit. De fouten zouden geen invloed hebben gehad op de wetenschappelijke waarde van het proefschrift.

De defensieminister kreeg haar doctorsgraad in 1991, toen ze als medicus onderzoek deed in de gynaecologie. Het panel was het onderzoek gestart nadat de Berlijnse hoogleraar in de rechten Gerhard Danneman meldde dat meerdere passages in haar dissertatie waren gekopieerd uit ander onderzoek, zonder verwijzing naar de bron.

Bondgenoot van Merkel

In een reactie stelde Von der Leyen dat het niveau van de dissertatie niet de standaard heeft die ze naar eigen zeggen voor zichzelf stelt. Ze voegde er aan toe dat ze verheugd is dat het universiteit concludeerde dat de wetenschappelijke waarde van haar proefschrift overeind blijft staan.

Von der Leyen werkte voor haar politieke carrière als arts. Voordat ze begon als defensieminister was ze minister van Onderwijs en Sociale Zaken en minister van Familiezaken. Ze geldt als een belangrijke bondgenoot van Angela Merkel en wordt gezien als mogelijke opvolger van de bondskanselier.

Eerder sneuvelden twee andere Duitse bewindspersonen wegens plagiaat met hun proefschrift.

    • Liza van Lonkhuyzen