Dijsselbloem schrijft pleidooi voor Oekraïne

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) heeft zich al eerste lid van het kabinet rechtstreeks in de campagne gemengd voor het verdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Op eigen initiatief heeft hij deze week in een Brusselse hotelkamer een pleidooi geschreven voor een ja-stem bij het referendum daarover, dat over een maand, op 6 april, plaatsheeft. „Het enige wat van Nederland nu gevraagd wordt, is akkoord te geven op ondersteuning van een groot en kwetsbaar land.”

De eerste zin van zijn opinieartikel, verderop in deze krant, lijkt wat irritatie te tonen over de discussie zoals die momenteel wordt gevoerd. „Het referendum over het Associatieverdrag met Oekraïne zou ook echt dáár over moeten gaan.” Maar volgens een woordvoerder van Dijsselbloem is van irritatie geen sprake. „Het gaat hem om het gevoel van urgentie over de stabiliteit van de buitengrenzen van de Europese Unie.”

Het stuk voldoet aan de communicatiestrategie die het kabinet rond het referendum heeft uitgezet en die vorige maand uitlekte. Die strategie behelst dat het referendum niet gaat over de ruzie met Poetin of over de algemene onvrede met Brussel, maar alleen over het handelsakkoord. Precies wat Dijsselbloem verwoordt.

Het stuk is door Dijsselbloem zelf geschreven, zegt zijn woordvoerder, voorafgaand aan de bijeenkomst van de Eurogroep maandag. Dijsselbloem is daar voorzitter van. (NRC)