Opinie

De Thuiskok: Tajine met basmatirijst en lamsvlees

Illustratie Jet Peters
Illustratie Jet Peters

Tajines zijn Marokkaanse aardewerken stoofpotten. De gerechten die erin gemaakt worden ontlenen er hun naam aan. Het fijne eraan is dat dit dus eigenlijk een eenpansgerecht is. Zo kun je iets lekkers op tafel zetten zonder de hele keuken onder te knoeien. Vergeet niet om vlak voor het serveren nog wat vet af te scheppen. Dat kan simpel door met een lepel wat bovenop verzameld vet weg te halen.

Verhit de zonnebloemolie in een grote pan en doe de ui, gember en knoflook erbij. Bak ze goudbruin. Voeg de komijn, kurkuma, het chilipoeder, de kardemompeulen, steranijs, het korianderpoeder, kaneelstokje en de abrikozen toe. Bak ze 5 minuten op middelhoog vuur mee zodat de specerijen de kans krijgen hun aroma’s los te laten. Voeg de tomaten toe en bak nog 5 minuten. Draai het vuur omhoog naar middelhoog, doe het vlees erbij en bak de blokjes rondom bruin. Giet er 1 liter water bij, roer de basterdsuiker erdoor en breng op smaak met zout en peper. Breng aan de kook, draai het vuur helemaal omlaag en laat, met het deksel schuin op de pan, een uur zachtjes koken. Roer de rijst en pruimedanten erdoor en kook nog 25 tot 30 minuten, tot de rijst gaar is. Schep het gerecht over op een groot serveerbord en bestrooi met de koriander.